Roditelji na sastanku u MUP-u zbog lažnih dojava: Kako zaustaviti trend

Radiosarajevo.ba
Roditelji na sastanku u MUP-u zbog lažnih dojava: Kako zaustaviti trend

Na inicijativu Vijeća roditelja Kantona Sarajevo danas je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova KS održan radno-konsultativni sastanak u vezi sa lažnim dojavama o postavljanju eksplozivnih naprava u srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, policijski komesar Mevludin Halilović sa saradnicima i predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, Jasna Kalmar i Zdravko Kujundžija.

Ministar Mulabdić je prisutne upoznao o složenosti procedura u postupanju i zahvalio se predstavnicima Vijeća roditelja Kantona Sarajevo na inicijativi za održavanje sastanka, te dodao da će MUP Kantona Sarajevo učiniti sve da sigurnost djece podigne na što veći nivo, a da će se protiv počinilaca preduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

Policijski komesar Mevludin Halilović upoznao je prisutne o preduzetim mjerama i radnjama Uprave policije, o dosadašnjim aktivnostima policijskih službenika koje se odnose na rasvjetljavanje navedenih događaja i procesuiranja izvršilaca navedenih krivičnih djela.

Sve prijave o postavljenim eksplozivnim napravama bile su lažne, a dešavaju se u srednjim školama Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i edukacije učenika, kako bi se ovaj oblik protivpravnog ponašanja zaustavio te smanjio trend lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školama u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se sačuvala sigurnost učenika i zaposlenih u školama.

Ministar Elvir Kazazović će preispitati planove i procedure evakuacije učenika i nastavnog osoblja prilikom eventualnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama škole, te će Uprava policije pružiti stručnu pomoć prilikom izrade istih.

Zajednički su uputili apel učenicima i roditeljima s ciljem njihovog odgovornog i zakonitog ponašanja, te naglasili da će izvršioci ovih radnji biti otkriveni i procesuirani u skladu sa zakonom.

Pored navedenog, predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ovom prilikom su uputili sugestije roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom o ozbiljnosti situacije, kao i posljedicama koje takvo ponašanja može proizvesti.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je poduzela niz mjera i aktivnosti u saradnji sa Vijećem roditelja i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja na teme koje se odnose na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta krivičnih djela i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije