Za lažnu dojavu o bombi počinioci mogu u zatvor ili platiti kaznu

S. H.
Za lažnu dojavu o bombi počinioci mogu u zatvor ili platiti kaznu
U posljednjih mjesec dana pripadnici MUP-a KS-a više puta su izlazili na teren zbog lažnih dojava o bombi u nekoliko sarajevskih srednjih škola, te u zgradu Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu.

Nekoliko dana zaredom policiji je dojavljeno da se u školama nalazi eksplozivna naprava, nakon čega su evakuirane Srednja mašinska tehnička škola, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije, Gimnazija Obala, Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, Druga, Prva i Peta gimnazija, ali i zgrada Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu drugi put.

Iako je zgrada u kojem su smještene pravosudne institucije izuzetak, simptomatično je da lažne dojave stižu upravo sa srednjih škola i fakulteta. Podsjećamo, u januaru je zbog lažne dojave evakuiran i Građevinski i arhitektonski fakultet.

"Lažno dojavljivanje o bombi je učestalo u osnovnim i srednjim školama, gdje učenici time pokušavaju izbjeći kontrolni zadatak ili neku drugu obavezu. No ne smijemo tu pojavu ignorirati, već prema njoj moramo ozbiljno pristupiti i ne samo evidentirati je", rekao je za Radiosarajevo.ba dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić.

"Sjetimo se slučajeva koji potresaju SAD i šta sve čine učenici, time se mora ozbiljno baviti. Uostalom, možda dojava jednom ne bude lažna", rekao je Korajlić navodeći kako je potrebno educirati mlade po ovom pitanju da bi se ova pojava zaustavila.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo svaki pojedinačni slučaj dojave o postavljanju eksplozivnih naprava, tretiraju onako kako je to propisano Zakonom, rekli su za Radiosarajevo.ba iz MUP-a KS-a.
 
Dolaskom na mjesto događaja policija evakuira uposlenike i učenike, kako su pojasnili iz MUP-a, a po obavljenom KDZ pregledu, nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.
 
U toku 2017.godine na području Kantona Sarajevo registrovano je osam anonimnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava, a samo u dva slučaja su identificirani izvršioci i i protiv njih su preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Među otkrivenim počiniocima u prošloj godini je i M. S. (1981) koji je u januaru prošle godine dojavio postojanje eksplozivne naprave u zgradi Općinskog suda u Sarajevu, a koji je pronađen zahvaljujući odbačenom telefonu s kojeg je pozvao i dojavio bombu.

Nakon što se identificira počinilac, tužilac određuje kvalifikaciju krivičnog djela.

"Naš zakon naravno tretira lažno prijavljivanje krivičnog djela. Ovi slučajevi se mogu tretirati čak i kao uznemiravanje javnog reda i mira, i za njih postoje kazne", prokomentirao je Korajlić.
 
Lažna dojava se tretira u Kaznenom zakonu FBiH (Izazivanje opće opasnosti, ugrožavanje sigurnosti, lažno prijavljivanje...), a protiv izvršilaca su predviđene kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, ili novčane kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije