Rekonstrukcija pločnika zgrade Predsjedništva BiH: Uklonjena oštećena podloga

Fena
Rekonstrukcija pločnika zgrade Predsjedništva BiH: Uklonjena oštećena podloga
Od 10. augusta, kada su počeli radovi na rekonstrukciji pločnika u ulici Maršala Tita ispred glavnog, svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uklonjena je kompletna oštećena asfaltna i betonska podloga.

"Nakon podizanja kompletne nosive konstrukcije, postavili smo novu tamponsku podlogu, dok od sutra planiramo početi izgradnju sistema za regulaciju oborinskih voda. Nakon toga će biti postavljena armirano-betonska podloga na koju će biti položene granitne kocke (kaldrma). Projektom su također predviđeni postavljanje hidrauličnih rampi na prilazu glavnom ulazu te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina. Ako dozvole vremenske prilike i ne bude drugih zastoja u radovima, planiramo okončati ovaj projekat u zadatom roku od 75 dana", pojasnio je šef gradilišta firme „Sela“ Mesud Zimić.

Finansijeri projekta su Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH, koji su zajedno izdvojili 363.000 KM, dok je glavni projekat rekonstrukcije pločnika uradila firma „Es Hydrotechnics“ iz Sarajeva.

Za nadzor je zadužena firma „Coning“ d.o.o. Sarajevo.

Kako je zgrada Predsjedništva BiH nacionalni spomenik, prije početka radova tokom prikupljanja potrebne dokumentacije pribavljeno je pozitivno stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije