Rekonstruirat će se tri kilometra vodovodne mreže u Rajlovcu i na Dobrinji

Radiosarajevo.ba
Rekonstruirat će se tri kilometra vodovodne mreže u Rajlovcu i na Dobrinji
Potpisan je Aneks sporazuma u vezi finansiranja projekta iz namjenskih sredstava vodnih naknada iz 2016. godine.

Aneks su potpisali  na sastanku ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić, direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Aneksom  je predviđena rekonstrukcija distributivnog cjevovoda profila DN 300, na potezu Butile – Rajlovac, dužine cca 1,5 km, distributivno dovodnog cjevovoda DN 300 na potezu Rajlovac do ulice Franje Kluza, dužine 1,6 km i rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Dobrinja, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

"Raduju me ovakvi projekti, kada na opće zadovoljstvo lokalne zajednice i direktora KJKP 'VIK', koji ima jako velikih problema na terenu dođemo do projekata koji su nam svima od velikog značaja", rekao je Hasanspahić.

KJKP "VIK" je ove godine poseban fokus stavio na lokalitet Općine Novi Grad, kako bi se problemi, koji su evidentni na terenu što prije neutralizirali. Prošle godine na lokalitetu Dobrinje, uzimajući u obzir konfiguraciju terena, "VIK" je počeo sa stabilizacijom vodosnabdijevanja, koje građane ovog naselja muči više od desetak godina.

Direktor Nezir Hadžić je istakao da će nastaviti rad na projektu u Rajlovcu.

"Što se tiče Dobrinje, prvu fazu smo završili i nastupila je normalizacija vodosnabdijevanja. Istakao bih i drugu fazu, koju ćemo realizovati uz pomoć sredstava Općine Novi Grad. Vjerovatno ćemo vrlo brzo pojačati pritisak za nekih pola bara, nakon čega nastavljamo borbu za normalizaciju vodosnabdijevanja u naseljima Saraj Polje, Alipašino polje i Mojmilo", pojasnio je. 

Načelnik Efendić istakao je da se ovim sporazumom stiču preduslovi za javne nabavke i odabir izvođača radova za rekonstrukciju nešto više do tri km distributivnog cjevovoda, koji ide kroz Rajlovac.

Prema podacima koje ima Vodovod, radi se o dijelu mreže sa najvećim gubicima. Ovaj projekat je bitan i zbog naselja Sokolje, jer je Općina u naselju izgradila rezervoar i pumpnu stanicu a ovim cjevovodom će se vršiti napajanje tog rezervoara iz kojeg će se snabdijevati ovaj lokalitet, saopćeno je iz ViK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije