Srednjoškolci dobijaju praktičnu nastavu: Dualnim obrazovanjem protiv nezaposlenosti

Fena
Srednjoškolci dobijaju praktičnu nastavu: Dualnim obrazovanjem protiv nezaposlenosti
Facebook / Ilustracija
Uvođenjem dualnog obrazovanja počinje reforma izvođenja praktične nastave u srednjim stručnim školama, saopćila je Pres-služba Kantona Sarajevo.

Kantonalna vlada je na zadnjem redovnom zasjedanju prihvatila Smjernice za uvođenje dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama na području Kantona Sarajevo, kojima počinje reforma realizacije praktične nastave u ovim školama s ciljem obrazovanja buduće konkurentne i stručne radne snage potrebne tržištu rada.

Smjernice će predstavljati polazni okvir za donošenje zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu.

Ključni razlog za donošenje ovih smjernica je činjenica da se u srednjim školama za stručno obrazovanje i obuku praktična nastava u najvećem procentu realizira u skladu s nastavnim planom i programom u školskim radionicama, laboratorijama, kabinetima, kao i drugim objektima za nastavu koji su opremljeni u skladu s normativima.

Praktična nastava se pod nadzorom škole dijelom izvodi i u preduzećima, ustanovama, kao i kod samostalnih privrednika koji imaju odgovarajuću opremu.

Međutim, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo smatra da se praktična nastava ne realizira u dovoljnoj mjeri kod poslodavaca i u saradnji s njima.

Učenici ne ovladavaju vještinama potrebnim na tržištu rada, zbog čega nisu konkurentni u zadovoljavajućoj mjeri nakon završetka škole i sticanja srednje stručne spreme 3. i 4. stepena.

Smjernice u šest poglavlja, između ostalog, objašnjavaju razloge za opredjeljenje resornog ministarstva za reformskim procesima u oblasti realiziranja praktične nastave u srednjim stručnim školama. U njima su također navode najvažniji evropski dokumenti koji su doneseni s ciljem razvijanja Evropske unije kao najkonkurentnije ekonomije na svijetu, a među njima i “Lisabonska strategija” i “Evropa 2020”.

Istaknut je i cilj ovog dokumenta koji podrazumijeva utvrđivanje načina i forme realiziranja dualnog obrazovanja, prava i obaveze učenika, njihovih roditelja, škole, poslodavaca, rješavanje finansijske nadoknade za učenike za vrijeme realiziranja praktičnog dijela nastave kod poslodavaca i sl.

Date su osnovne karakteristike dualnog obrazovanja, kojim je predviđeno da će učenici u rasponu od 25 do 75 posto fonda sati realizirati kroz praktični rad, dok će se ostatak realizirati u školi. Također je predviđeno da u toku nastavne godine, u terminu od 08.00 do 20.00 sati, najduže pet sati dnevno, odnosno 20 sati nedjeljno, realizira učenje kroz rad, a ovaj vid nastave se može realizirati kod jednog ili više poslodavaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije