Hoće li Sarajevo dobiti autobusku liniju do Aerodroma

Fena
Hoće li Sarajevo dobiti autobusku liniju do Aerodroma
Arhiv / Ilustracija
Sarajevo bi uskoro moglo dobiti prijevoz od aerodroma do centra grada.

Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo razmotrit će zahtjev prijevoznika Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo i pristupiti iznalaženju adekvatnog rješenja da bi se osigurao kvalitetan javni linijski prijevoz putnika na relaciji od Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” do centra grada, rečeno je Feni iz Ministarstva za saobraćaj KS-a.

Naime, novi menadžment Javnog poduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo nedavno je pokrenuo inicijativu o uspostavljanju autobuske linije koja bi povezala centar grada Sarajeva s Aerodromom. Kompanija Centrotrans d.o.o. je izrazila spremnost da podrži tu inicijativu i nakon uspješnih pregovora s Međunarodnim aerodromom Sarajevo ta kompanija je predala zahtjev za registraciju ove autobuske linije nadležnom Ministarstvu za saobraćaj KS-a.

Iz Ministarstva za saobraćaj KS-a naglašavaju da je "autobuska linija broj 200E Baščaršija (Bezistan) - Međunarodni aerodrom Sarajevo registrirana u kooperaciji na prijevoznike KJKP Gras d.o.o. Sarajevo i Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo".

Navode da je "odredbama člana 31. “Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH” propisano da prijevoznik koji, iz bilo kojih razloga, nije u mogućnosti ili ne želi dalje održavati registrirani red vožnje, obavezan je nadležnom organu, koji je registrirao red vožnje, podnijeti pismeni zahtjev s obrazloženjem za trajnu obustavu prijevoza i datumom otkada prestaje s održavanjem linije".

Ministarstvo za saobraćaj KS-a od prijevoznika, kojim je registriran red vožnje na autobuskoj liniji broj 200E, nije dobilo zahtjev za trajnu obustavu prijevoza.

Ovo ministarstvo ističe da je "odredbama člana 33. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH propisan način na koji se donesi rješenje o brisanju registriranog reda vožnje".

Da bi se spomenuta linija broj 200E brisala prijevoznicima na koje je registrirana potrebno je da se od inspekcije cestovnog prometa dostavi nalaz, iz kojeg se vidi da su ispunjeni uvjeti iz člana 33. “Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH” za brisanje linije. Kako Ministarstvu nije dostavljen nalaz nadležne inspekcije iz kojeg se može utvrditi da prijevoznici ne održavaju spomenutu liniju u skladu s registrovanim redom vožnje za tu liniju nije pokrenuta procedura o brisanju registriranog reda vožnje, kažu u Ministarstvu saobraćaja KS-a.

Ovo ministarstvo može izvršiti modifikaciju redova vožnje na području Kantona Sarajevo u skladu s Pravilnikom o uvjetima, načinu i specifičnosti organizacije obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika u KS-u.

Radi iznalaženja adekvatnog rješenja Komisije za izradu mreže linija na području KS-a za javni linijski prijevoz putnika je u 2014. godini aktom "Mreža javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo" predložila modifikaciju autobuske liniji broj 200E, kazali su Feni u Ministarstvu za saobraćaj KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije