Radovi na Trebevićkoj žičari u punom jeku: Počela montaža stubova

S. H.
Radovi na Trebevićkoj žičari u punom jeku: Počela montaža stubova
U ranim jutarnjim satima. u sarajevskom naselju Bistrik, počelo je postavljanje prvog stuba za Trebevićku žičaru koji su iz Italije stigli u Sarajevo.

Ukupno je planirano postavljanje deset novih stubova i to da se jedan stub postavlja za jedan dan. Svaki stub je sastavljen iz četiri dijela.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, aktivnosti na realizaciji projekta Izgradnja Trebevićke žičare teku predviđenom dinamikom, te da će građani u aprilu naredne godine imati priliku da se ponovo voze ovom sarajevskom atrakcijom.

Skaka je istaknuo i da se radi na izgradnji prolazne i dolazne stanice. Najavljeno je i da se prva probna vožnja očekuje krajem februara 2018.

"Na osnovu dosadašnjih radova na terenu, stručni nadzor je mišljenja da ne postoje ozbiljna kašnjenja u izvršenju ugovornih obaveza, ali da su moguća uslijed vremenskih uslova i same prirode terena", kaže se u izvještaju čiji je predlagač gradonačelnik Abdulah Skaka.

Aktivnosti na izvođenju radova na izgradnji polazne i dolazne stanice Trebevićke žičare pristupnih puteva se intezivno provode. Završeni su zemljani iskopi, kao i betonski radovi, koji su do sada obuhvatili betoniranje tri etaže i zidove objekta.

Radovi na betonskoj konstrukciji polaznog objekta su završeni u oktobru nakon čega su krenuli zanatski radovi, instaliranje postrojenja žičare i krovopokrivački radovi.

Elektrosnadbijevanje dolazne stanice Trebevićke žičare je problem na čijem riješavanju je poduzeto niz aktivnosti. Potrebno je naglasiti da bez rješavanja ovog problema nije moguće pustiti žičaru u pogon. Grad Sarajevo je u ovu svrhu potpisao sporazum sa Elektrodistribucijom BiH", dodaje se u izvještaju.

U toku je i rješavanje problema vodovoda na gornjoj stanici žičare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije