Pušten u rad novi bunar u Bačevu: Kanton Sarajevo dobiva dodatne količine vode

Radiosarajevo.ba
Pušten u rad novi bunar u Bačevu: Kanton Sarajevo dobiva dodatne količine vode
Kanton Sarajevo od jučer snabdijeva se dodatnim količinama vode, nakon što je pušten u rad još jedan bunar na najvećem izvorištu u kantonu - Bačevu.

Riječ je o radovima koji su uslijedili nakon ogromnih napora uprave KJKP ViK za uspostavljanje saradnje s Vodovodom grada Istanbula (ISKI), čime su u sistem, zajedno s prethodna dva bunara, puštene nove količine vode, u iznosu od 150 litara u sekundi.

Inače, dva mjeseca zaposlenici ViK-a su gradili ovaj objekt i instalirali hidromašinsku i elektroopremu, a kako bi se na neki način riješio problem vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo.

"Puštanjem u rad ovog bunara dobit ćemo dodatnih 50 litara u sekundi vode u sistemu. Nove količine vode s ovog bunara su usmjerene u potisni cjevovod, za pravac pumpanja ka rezervoaru Mojmilo, što će značiti da će se u sušnom periodu ublaže noćne redukcije vode. Ovo predstavlja još jedan korak ka stabilizaciji i normalizaciji vodosnabdijevanja", kazao je direktor KJKP ViK Nezir Hadžić.

Pumpu za ovaj novoizgrađeni bunar donirao je Vodovod grada Istanbula - ISKI, a nakon ispitivanja kvaliteta vode, nove količine su već u sistemu. Ovo je treći novoizgrađeni bunar u kraćem periodu.

Sve aktivnosti Uprave preduzeća, na čelu s direktorom Nezirom Hadžićem, koje se provode, usmjerenu ka ostvarenju projekta „Sarajevo bez redukcija“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije