Protesti za vodu danas ispred zgrade Vlade KS od 15 do 16:30 sati

S. Š. J.
Protesti za vodu danas ispred zgrade Vlade KS od 15 do 16:30 sati
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, danas će biti održan protest za vodu od 15 do 16.30 sati.

Proteste organizira Vodoodbrana Sarajeva, čiji predstavnici navode da "odgovornost za izlazak tog dana - svako od nas pojedinačno samo može preuzeti".

"Već dvije godine molimo vlast da se uozbilji kod rješavanja problema vodosnabdijevanja u Sarajevu. A još duže postoje studije koje su ukazivale da će Sarajevo biti suočeno sa ovim problemom redukcije vode. No, akcije vlasti su se svele na to da kupuju vrijeme dok ne padne kiša, ne bi li se tako riješio problem. Glavno pitanje im je ko će zauzeti direktorsku poziciju i ko će raspolagati investicijom EBRD-a

Umjesto da rješavaju problem nestašice u školama, djeca su umjesto vode dobila ankete o jeziku. Mi želimo znati šta su uradili u proteklom periodu da se obezbijedi voda svim vitalnim institucijama? Postoje tehnička rješenja, kako restorani imaju dodatne rezervoare tako mogu i škole da ih dobiju. Želimo znati i kakav je kvalitet vode koju pijemo, koje su analize napravljene i zašto ih nema više?", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Anes Podić,  iz Udruženja Eko akcija.

U saopćenju Vodoodbrane se navodi kako od vlasti traže odgovore:  

"Zašto se voda i dalje isključuje i od čega zavisi obustava redukcija. Jesu li iscrpljeni rezervoari, je li do kvarova, šta se krije od nas?

Šta su vlasti uradile da prestanu isključenja? Tri sedmice od hitne sjednice Skupštine, stanje sve gore. Hoćemo da čujemo šta se radi. Bez friziranja, bez umanjivanja problema, bez omalovažavanja nas i poteškoća koje trpimo.

Hoćemo višestruka svakodnevna testiranja i svakodnevno objavljivanje potpunih rezultata.

Hoćemo da se obezbijedi voda domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, bolnicama, školama, vrtićima i penzionerskim domovima i drugim sličnim ustanovama. Ako ima non-stop vode za tržne centre, mora je biti i za vitalne ustanove grada.

Hoćemo za svaki dio grada, za svaku ulicu preciznu i utemeljenu informaciju šta se radi i kada će prestati isključenja.

Moraju se znati rokovi i ko preuzima punu odgovornost za realizaciju.
Ali prije svega: Hoćemo čistu vodu za piće, 24 sata dnevno, svaki dan, za sve.

Ima vode u Hadžićima, ima vode koju crpe privatne firme za svoj profit, a da plaćaju nedovoljno ili nikako, ima vode na izvorištima privatnih koncesionara.

Obećanja smo se nadobijali za naredne tri generacije. Kojekakvih sumnjivih menadžera, nazovi-stručnjaka i konsultanata je prodefiliralo pred nama - za cijelu jednu vojsku. Strategije i studije i vizije i mjere – ni broja im se ne zna. Naši životi svakodnevno trpe sve više i sa svakim isključenjem raste rizik od zaraza, infekcija i teških trovanja koje mogu koštati života. Jedino čega ima sve manje je – VODA.
Izađimo - nemamo šta izgubiti.

VODA – ODMAH!", piše u saopćenju Vodoodbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije