Prošetali smo Sarajevom: Građani, oprez, ledenice padaju s krovova!

0
Radiosarajevo.ba
Prošetali smo Sarajevom: Građani, oprez, ledenice padaju s krovova!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Oprezno, Sarajlije! Led i snijeg padaju s krovova

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba obišao je sarajevske ulice i zabilježio opasnosti koje prijete šetačima.

Kako možete vidjeti u našoj fotogaleriji, snijeg i ledenice s krovova prijete ljudima koji šetaju.

Sarajlije, budite oprezni kada prolazite ispod streha, snijeg i ledenice padaju s krovova, a, osim opasnosti za pješake, snijeg i led prijete i automobilima koji su parkirani ispod krovova.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Vlada KS poslala poruku građanima koji iz avlija izbacuju snijeg na čiste saobraćajnice

Vlada KS poslala poruku građanima koji iz avlija izbacuju snijeg na čiste saobraćajnice

Podsjetimo, Kantonalna inspekcija godinama napominje da su privatni subjekti u obavezi da čiste snijeg i ledenice sa i ispred svojih objekata. Odredbe pomenutog zakona koje se odnose na čišćenje snijega i uklanjanje ledenica su sljedeće:

Član 41. Uklanjanje snijega i sprječavanje poledice kao i posipanje javnih površina vrše komunalna javna preduzeća prema programu i operativnom planu uklanjanja snijega.

Član 45. Uklanjanje snijega i posipanje pristupnih puteva i pločnika oko zgrade na površini koja nije javna vrši preduzeće ili drugo pravno lice kojima je zgrada povjerena na upravljanje i održavanje.

Član 46. Uklanjanje snijega sa pločnika i posipanje pločnika ispred stambenih zgrada u vlasništvu građana, vrše vlasnici tih zgrada.

Član 47. Uklanjanje snijega sa pločnika i pristupnih puteva i posipanje pločnika i pristupnih puteva poslovnih zgrada i poslovnih prostorija koje se nalaze u stambenim zgradama kao i slobodnostojećih objekata vrše korisnici poslovnih zgrada, prostorija i slobodnostojećih objekata.

Član 51. Uklanjanje snijega, leda i ledenica sa krovova stambenih zgrada koji predstavljaju opasnost po zgradu i prolaznike vrše:
- upravitelji tih zgrada ili pravna lica kojem je stambena zgrada data na upravljanje.
- sa krovova poslovnih zgrada, uklanjanje snijega vrše njihovi korisnici.
- sa krovova stambenih zgrada u vlasništvu građana, uklanjanje snijega vrše njihovi vlasnici.

Pri uklanjanju snijega sa krovova moraju se upozoriti prolaznici na opasnost, ne smije se oštećivati zračna mreža, a skinuti snijeg mora se ukloniti, tako da ne ometa saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama, naveli su prije nekog vremena i iz sarajevskih općina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije