Sarajevo / Projekt "Kultura pripada meni" korak naprijed za sve s Down sindromom

07. 03. 2018. u 15:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 158

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je potpisalo Memorandum o saradnji sa Udruženjem "Život sa Down sindromom FBiH“ i JU Pozorištem mladih Sarajevo, čime je zvanično započela saradnja na projektu "Kultura pripada i meni“.

Diskriminacija osoba s invaliditetom je i dalje izrazito prisutna u svim oblastima društvenog života.

Osobe s invaliditetom susreću se s različitim preprekama, od arhitektonskih barijera preko nepostojanja naratora za slijepe osobe ili titlova za osobe s oštećenjem sluha, pa do prilagodbe programa za osobe s intelektualnim teškoćama, što sprečava osobe s invaliditetom da aktivno učestvuju i konzumiraju sve oblike kulturnog stvaralaštva.

Ovim povodom, Sevdija Kujović predsjednica Udruženja, zahvalila se na kontinuiranoj podršci Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u planiranju, finansiranju i realizaciji ovog projekta, te pozvala i druge institucije da slijede ovaj primjer i osiguraju dostupnost svojih usluga osobama s invaliditetom.

Direktorica Pozorišta mladih, Lejla Panjeta, zahvalivši se Ministarstvu kulture i sporta KS-a i Udruženju naglasila je da je ovo je ogroman korak za Pozorište.

“Prilagođenje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizuelno-komunikacijskom, informativnom i infrastrukturalnom pogledu biće u skladu sa svjetskim standardima. Energiju i potencijal za ovaj poduhvat imamo. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja u prilagođenju pozorišta osobama s invaliditetom”, istakla je Panjeta.

Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, rekla je kako kultura nije samo pravo pojedinca već je osnovno ljudsko pravo i važno je za ljudsko dostojanstvo i razvoj ličnosti.

Na kraju je zaključila kako je sigurna da će ove tri partnerske institucije osigurati održivost ovog važnog projekta i nakon njegovog zvaničnog završetka.

U svom obraćanju, Ministar kulture i sporta KS-a, Mirvad Kurić, je istakao da je izuzetno ponosan na ovaj projekt jer će puno značiti osobama sa invaliditetom, te je naglasio da će Pozorište mladih biti prva ustanova ove vrste u regionu.

"Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je i ranije podržavao programske aktivnosti udruženja koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom. Smatram da svi moramo podržavati istinsku inkluziju, ne samo deklarativno, jer kultura pripada svima nama", rekao je Mirvad Kurić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA