Jedinstveni kuponi posvađali GRAS i Centrotrans, oglasio se i ministar Šteta

N. Ka.
Jedinstveni kuponi posvađali GRAS i Centrotrans, oglasio se i ministar Šteta
Foto: Vlada KS / Ministarstvo saobraćaja KS

Jedinstveni kuponi za penzionere za oba gradska prijevoznika u Sarajevu trebali su se početi koristiti od 1. juna, nažalost ovakva odluka dovedena je u pitanje, zbog samovolje pojedinih vozača GRAS-a. Naime, iz Ministarstva saobraćaja KS su kazali da su dobili informacije da građanima nije dopušteno korištenje prevoza s kuponom drugog prevoznika. 

Resorno ministarstvo je odmah reagiralo nakon ovih saznanja i najavili su sankcije za zaposlene koji ne poštuju Sporazum o korištenju jedinstvenog kupona za penzionere.

"U upozorenju je zatraženo da uposlenici GRAS-a poštuju Sporazum, te da se protiv onih koji to ne budu izvršavali poduzmu mjere u skladu s važećim Pravilnikom o radu. Shodno upozorenju, v.d. generalni direktor KJKP GRAS je izdao naredbu svima u odgovornom lancu, uključujući vozače tramvaja, trolejbusa, autobusa i minibusa, da se pridržavaju Sporazuma. U slučaju nepoštivanja ove naredbe, bit pokrenuta prijava radi povrede radne obaveze", naveli su iz resornog ministarstva.

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo rekao je za Radiosarajevo.ba da su odmah jučer reagovali na situaciju koja se desila i tražili od svih zaposlenika u ovim preduzećima da moraju poštovati Sporazum koji je potpisan, a sve zbog zaštite svih građana KS i ljudi koji dođu u posjetu i koriste javni prevoz.

"Bilo kakva slična situacija da se ponovo desi, apeliram na građane da odmah kontaktiraju Ministarstvo saobraćaja i nadležne inspekcije, a mi ćemo rigoroznim mjerama kazniti sve uposlenike komunalnih preduzeća koji se ne ponašaju shodno zakonu, radnim pravima i koji ne poštuju građane KS.

Javni prevoz je strateški interes Vlade KS i bit ćemo rigorozni i nećemo odsutati od cilja da dovedemo javni prevoz u KS u situaciju kakvu naših građani zaslužuju, a to je da imamo jedinstvenu kartu u svim vozilima javnog prevoza, da dođemo do rekonstrukcije nove pruge, vratimo trolejbus u Vogošću, da nabavimo nove trolejbuse i tramvaje. Stojim iza toga, kao i na početku mandata da će Sarajevu u dvije godine imati javni prevoz kojim će se dićiti za razliku od onog danas", kazao je Šteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije