Prizori zgrozili Sarajlije: Ostaci kurbana bačeni na ulicu

H. A.
Prizori zgrozili Sarajlije: Ostaci kurbana bačeni na ulicu
Radiosarajevo.ba / Čitatelj
Danas je treći dan Kurban-bajrama.

Prema islamskim propisima svaki musliman i muslimanka koji u prva tri dana Kurban-bajrama budu imali jedan nisab, tj, imovine bilo koje vrste čija vrijednost odgovara iznosu srebra od 641,5 grama obavezni su zaklati kurban.

Kurbansko meso se ni u kom slučaju ne smije prodavati. Kako savjetuje Islamska zajednica u BiH, najbolji postupak je onaj koji je preporučio sam Muhamed a.s.: meso se razdijeli na tri jednaka dijela tako da se 1/3 podijeli siromasima, 1/3 rodbini, komšijama i prijateljima, a preostala trećina zadrži za sebe i svoju porodicu.

No, čitatelj portala Radiosarajevo.ba nam je poslao fotografije iz sarajevskih naselja, koje su zgrozile stanovništvo. Naime, kurbansko meso, dijelovi kurbana, bačeni su u kontejnere, i pored kontejnera... 

Pored nesnošljivog prizora i neugodnog mirisa, ovo nije ni po propisima, što potvrđuje i jedna od odgovora  na zvaničnoj stranici Islamske zajednice. 

"Najbolje je da se otpaci, odnosno neupotrebljivi dijelovi kurbana zakopaju u zemlju. Općenito, tu vrstu otpadaka treba zbrinuti sukladno zdravstvenim i sanitarnim pravilima, te pravilima o zaštiti okoliša," stoji na stranici Islamske zajednice.

Obratili smo se i KJKP 'Rad', gdje su nam istakli da je uvijek, kada je riječ o hranjivom otpadu problem, jer se naseljima širi neugodan miris, a pored toga, ostavljaju mogućnost zarazama.

"U KJKP 'Radi' postoji odjeljenje koje na poseban način se pobrine sa hranjivim otpadom, to je bitno znati.

No, apeluju se građani i građanke, da otpad odlažu na mjesta predviđena za to. Kada je riječ o kurbanskom mesu, činjenica je da po islamskim propisima ne smije da se tako odlažu dijelovi kurbanskog mesa. Trebalo bi da se podijeli, očisti, pa tako i na prevdiđen način - zakopa", rekao je za Radiosarajevo.ba potparol KJKP 'Rad', Mirza Ramić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije