Privremeno obustavljanje izgradnje vrtića 'Razigrani dani'

Radiosarajevo.ba
Privremeno obustavljanje izgradnje vrtića 'Razigrani dani'
Foto: Općina Centar / Radovi na izgradnji vrtića 'Razigrani dani'

Izgradnja objekta vrtića "Razigrani dani" u Ulici Patriotske lige do broja 46 privremeno će biti obustavljena zbog neusvajanja budžeta općine Centar u Sarajevu, saopćeno je iz kabineta načelnika Nedžada Ajnadžića koji je danas posjetio gradilište sa saradnicima.

Radovi će trajati još deset dana, a potom biti prekinuti dok ne bude osiguran potrebni novac.

Općina Centar je u prošlogodišnjem budžetu osigurala 1,7 miliona KM za gradnju. Od toga je utrošen milion, dok je planirano da ostatak bude iskorišten tokom ove godine.

"Danas smo se uvjerili da se radovi izvode u skladu s planiranom dinamikom. Moram reći da izvođač radi iznimno naporno i da je urađeno mnogo posla. Zbog neusvajanja najvažnijeg finansijskog dokumenta Općine Centar, donio sam odluku da obustavimo ovaj veoma važan projekat, kao i ostale kapitalne projekte poput vodosnabdijevanja, izgradnje škole na Šipu, završnih radova oko kosog lifta i početka izgradnje Austrijske kuće. Nadam se da ćemo uspjeti usaglastiti naše stavove i da ćemo usvojeni budžet za ovu godinu imati najkasnije za dvadeset dana. Ukoliko se to ne desi, zakon meni kao načelniku daje mogućnost da od 2. aprila ove godine donesem odluku o budžetu Općine", kazao je načelnik prilikom posjete gradilištu.

Radnici građevinske firme "Unigradnja" su pored zimskih uslova uspjeli dosad okončati radove na zaštiti građevinske jame i ugradnji armirano-betonskih šipova te izgradnju armirano-betonske ploče.

"Također smo uspjeli završiti izgradnju vertikalne konstrukcije objekta, odnosno zidova skloništa, nakon čega smo krenuli s radovima na izgradnji armirano-betonske ploče iznad skloništa, poslije čega slijedi zidanje prizemlja, kao i prvog sprata", objasnio je šef gradilišta firme "Unigradnja" Emir Muftić.

Izgradnju funkcionalnog i novog objekta u kojem će biti smješteno obdanište "Razigrani dani", zajedno s Centrom za zdravo starenje, finansira Općina Centar koja će za ovaj projekat izdvojiti oko tri miliona KM iz budžeta. Planirano je i vanjsko uređenje objekta s parkovskim mobilijarom i igralištem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije