Dio zemljišta parka Hastahana prodat Centralnoj banci BiH

B. Redžić
Dio zemljišta parka Hastahana prodat Centralnoj banci BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Hastahana

Dio zemljišta parka Profesor doktor Nijaz Duraković - Hastahana je prodat Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Tako je odlučila većina u Općinskom vijeću Centar Sarajevo. Zemljište će biti prodato za 4,7 miliona maraka. 

Prijedlog o prodaji zemljišta nisu podržali Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP). Vijećnici NiP-a su podržali izmjene i dopune Regulacionog plana za Hastahanu krajem jula ove godine. 

Prodaju su podržali Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Miro Lazović, Nuko Grebović iz Građanskog saveza (GS) i Edin Abdurahmanović iz Demokratske fronte (DF).

Nezvanično, ako se zgrada Centralne banke ne bi gradila u ovom dijelu Sarajeva, alternativna lokacija bi bila na Palama.

Tokom održavanja sjednice Općinskog vijeća, održan je protest nezadovoljnih građana koji se protive prodaji zemljišta i bilo kakvoj građevinskoj intervenciji to jeste gradnji objekata.

Kao posebno problematičnim nezadovoljni građani smatraju što je u ugovorom o prodaji Centralnoj banci omogućeno da proda to zemljište nekom drugom.  

CBBH: Zainteresirani smo za dio Hastahane, želimo biti dobar susjed i pomoći zajednici

Protestima je prisustvovao predsjednik Mjesne zajednice Marijin-Dvor  Zvonko Bošnjak. Poručio je da će nezadovoljni građani iskoristiti sva pravna sredstva da spriječe izmjene i dopune Regulacionog plana.

Anes Podić iz organizacije EkoAkcija je istakao da ono što se dešava u vezi sa Hastahanom, dešava se u svim općinama u Kantonu Sarajevo. Kako je kazao, na djelu je politička elita koja želi sve rasprodati pošto poto. 

Pozvao je vladajuće stranke na nivou kantona da spriječe prodaju zemljišta.

Dva dana uoči sjednice, za portal Radiosarajevo.ba iz Općine Centar su potvrdili da je predložena prodaja dijela zemljišta Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i da će prijedlog biti razmatran na Općinskom vijeću.

Pri tome su tvrdili da će veliki dio prostora biti parkovski, 87 posto, ispod kojeg će biti izgrađena podzemna garaža za motorna vozila. Uvjeravaju da će objekti zauzimati malu površinu na Hastahani.

Kako su naveli u odgovoru na naš upit, načelnik Ajnadžić smatra da je mjesto važne državne institucije upravo u ovoj općini.

Općina Centar Sarajevo: Centralna banka namjerava kupiti zemljište na Hastahani

Namjeru lokalne zajednice da proda dio zemljišta su nezadovoljni građani naveli kao primjerom na koji način se "Sarajevo, ali i drugi dijelovi i resursi naše zemlje, privatiziraju i uzurpiraju za zadovoljenje ličnih interesa političke elite."

Uvjeravaju da je Općina Centar, kako je saopšteno, prekršila niz propisa i ignorisala želje građana, te na kraju pribjegla nacionalističkim i seksističkim uvredama i prijetnjama nasiljem u cilju:

"Zastrašivanja građana tokom okupljanja koje ni po kojem kriteriju nije moglo biti smatrano javnom raspravom."

Vijećnici SDP su pozvali druge vijećnike da ne podrže prijedlog o prodaji dijela zemljišta na Hastahani.

Krajem jula ove godine, Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Regulacionog plana za Hastahanu.

Usvajanju ove odluke su prethodile brojne javne rasprave i protesti dijela nezadovoljnih građana. Oni traže da se park uredi i nisu im prihvatljive bilo kakve građevinske intervencije odnosno gradnja bilo kakvih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije