Preko 19 miliona eura za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke

Anadolija
Preko 19 miliona eura za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke
Saudijski fond za razvoj izdvojit će 82.500.000 saudijskih rijala (oko 19,3 miliona eura) za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu.

Isti fond će kreditirati BiH projekte razvoja u Goraždu iznosom od 22,5 miliona saudijskih rijala (oko 5,27 miliona eura), javlja Anadolu Agency (AA). 

Tim povodom danas su Vjekoslav Bevanda, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora i Yousefa bin Ibrahima Al-Bassama, predsjednik Saudijskog fonda za razvoj potpisali memorndum o razumijevanju.

"Zadovoljstvo mi je što smo potpisali memorandum na temelju kojeg Saudijski fond za razvoj donira 22 miliona dolara za izgradnju i opremanje suvremene knjižnice Sveučilišta u Sarajevu. Ovaj grant ima veliki značaj zbog činjenice da se ulaže u obrazovanje i izravnu korist će imati 35.000 studenata tijekom školovanja. Novoizgrađeni objekat površine oko 11 hiljada četvornih metara omogućit će ostvarivanje najviših standarda u visokom obrazovanju i korist će imati sve buduće generacije“, kazao je Bevanda i dodao:

"Potpisali smo i kreditni ugovor u vrijednosti oko šest milijuna dolara, koji će biti uloženi u izgradnju mosta, sustav vodoopskrbe i rekonstrukciju cesta na području općine Goražde. Kredit je povoljan s rokom otplate od 25 godina, uključujući pet godina grace perioda, a troškovi kredita dva posto na godišnjem nivou.“

Al-Bassami se prije svega zahvalio na gostoprimstvu predstavnika bh. vlasti visokoj delegaciji Saudijske Arabije koja ovih dana boravi u BiH.

"Odnosi Saudijske Arabije i BiH su izuzetni i istorijski utemeljeni. Saudijski fond za razvoj je jedna od glavnih institucija putem kojeg naša država pruža podršku prijateljskim zemljama. S ponosom možemo reći da je ovaj fond doprinjeo realizaciji mnogih projekata u raznim sektorima u BiH. Želim iskazati zadovoljstvo što smo danas potpisali dva veoma važna sporazuma. Ovo ne bi realizovali da nije bilo obostranih napora. Što se tiče Saudijskog fonda za razvoj nastavićemo da pružamo podršku svim projektima u BiH, ali ćemo odrediti prioritete“, rekao je Al-Bassami.

Sredstvima granta finansirat će se vanjski i unutrašnji radovi na izgradnji biblioteke, opremanje i namještanje, konsultanske usluge i nealocirani troškovi.

Kreditna sredstva bit će utrošena u sanaciju sekundarne vodovodne mreže na području Općine Goražde, za izgradnju mosta u naselju Vitkovići preko rijeke Drine i za modernizaciju lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije