Prekinuta sjednica: Hoće li biti ugroženi bratski odnosi s Turskom

Anadolija
Prekinuta sjednica: Hoće li biti ugroženi bratski odnosi s Turskom
Anadolija / Gradsko vijeće Sarajeva
Gradsko vijeće Sarajeva prekinulo je današnju vanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo o ranije donesenoj odluci o dodjeli "Plakete Grada Sarajeva" Aliju Lafciogluu iz Bosna Sema obrazovnih institucija.

Na prijedlog vijećnika Hasana Hodžića, nastavak vanredne sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za utorak, 15. novembar. Hodžić je rekao kako je na današnjoj sjednici prisutno 19 vijećnika, te da bi sjednici trebala prisustvovati 23 vijećnika koji su podržali odluku donesenu 26. oktobra. 

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nakon prekida sjednice rekao je kako su Grad Sarajevo i gradonačelnik iskoristili zakonsko pravo da preispitaju odluku Gradskog vijeća.

“Mislim da je naša obaveza da vijećnike upoznamo s informacijama koje mi imamo. Postoje indicije i informacije da je škola koja je predložila profesora za dodjelu nagrada umiješana i upletena u terorističke radnje u Republici Turskoj”, kazao je Skaka.

Pojedini vijećnici istaknuli su kako bi neopozivanje ovakve odluke moglo narušiti odnose s Republikom Turskom, odnosno pobratimske odnose s gradovima Istanbulom, Bursom, Ankarom i Konyom.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 26. oktobra donijelo odluku o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, kao i Nagrade "Graham Bamford", a Plaketa Grada Sarajeva, prema toj odluci, dodijeljena je Aliju Lafciogluu, profesoru u Bosna Sema obrazovnim institucijama.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je, dva dana kasnije, predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sulji Agiću zahtjev za preispitivanjem Odluke o dodjeli "Plakete Grada Sarajeva" Lafciogluu.

Podsjetimo da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije opozvalo i odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva. Povod za ovakvu odluku je intervju Milana Bandića u kojem je rekao kako bi Bosnu i Hercegovinu trebalo ustrojiti tako da Hrvati dobiju svoj entitet.

Bosna Sema obrazovne institucije djeluju u BiH od 1998. godine s 15 obrazovnih ustanova, a radi se o četiri ustanove predškolskog tipa, četiri osnovne, pet srednjih škola i jednom univerzitetu. Osim u Sarajevu, te obrazovne ustanove djeluju i u Bihaću, Mostaru, Zenici i Tuzli. Lafcioglu, kome će biti dodijeljena plaketa, jedan je od prvih članova te organizacije koji su došli u BiH. Riječ je o profesoru matematike i fizike koji je pripremao mnogobrojne učesnike matematičkih olimpijada, od kojih su se neki u BiH vraćali sa medaljama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije