Bh. učenici otputovali u Istanbul: 'Mi smo braća s Turskom, mnogo je volimo'

Anadolija
Bh. učenici otputovali u Istanbul: 'Mi smo braća s Turskom, mnogo je volimo'
/ Anadolija
Oko 150 učenika iz državnih škola sedam kantona u Bosni i Hercegovini koji uče turski jezik jutros su ispred Zemaljskog muzeja krenuli put ka Istanbulu, gdje će ostati sedam dana.

Put je organizirao Turski kulturni centar Yunus Emre u okviru projekta "Moj izbor je turski".

Mustafa Yildiz, zamjenik direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre, kazao je kako se djeca vraćaju 3. septembra i da će u Istanbulu posjetiti različita kulturna i historijska mjesta među kojima se nalaze dvorci Topkapi, Dolmabahce te Aya Sofiju, muzeje i druga mjesta, a imat će i priliku vrhunsku tursku kuhinju u najboljim restoranima u Istanbulu.

"Djecu smo birali putem različitih takmičenja. To su bila najuspješnija djeca u takmičenjima u crtanju, poznavanju turskog jezika i sportskim takmičenjima", rekao je Yildiz dodavši kako će 50 djece biti smješteno u objektima uprave Istanbula, a 100 njih bit će smješteno u objektima Direkcije za obrazovanje Turske.

Yildiz je istakao kako u Istanbul putuju djeca starijih razreda osnovne škole, ali i oni nešto stariji. Prema njegovim riječima nekoliko hiljada učenika u državnim školama u sedam kantona u BiH uči turski jezik, a u toku su pregovori i ministarstvima obrazovanja kako bi se taj broj povećao te bi i djeca škola drugih kantona bila uključena.

Učenica iz Zenice Hamida Ćatić rekla je kako joj je ovo drugi put da ide u Tursku, a da je ranije išla u Izmir. Turski jezik uči već četiri godine i kako kaže voli turske serije, putem kojih je dosta naučila.

"Mi smo s Turskom prijatelji i braća. Mnogo je volimo", kazala je Ćatić na turskom jeziku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije