Predložena smjena policijskog komesara Vahida Ćosića

Radiosarajevo.ba
Predložena smjena policijskog komesara Vahida Ćosića
AA / vahid Ćosić
Nakon brojnih sjednica na kojima je razmatran slučaj smjene policijskog komesara Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara podnio je prijedlog za smjenu komesara Ćosića.

"Nezavisni odbor podnosi prijedlog za smjenu policijskog komesara Vladi Kantona ukoliko ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja", stoji u zvaničnom saopćenju Nezavisnog odbora, u djelu kojim odbor pokazuje koji zakonski akt im dozvoljava smjenu komesara, a prema Zakonu o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo.

Kako se dalje navodi, utvrđeno je da policijski komesar Vahid Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlaštenja. Ustanovljeno je da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela.

"Često je bio neinformiran o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage iako su one očigledno bile nužne i jedino moguće, da je posvetio nedovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana, te da su planske i organizovane aktivnosti pod rukovodstvom policijskog komesara poduzimane u pojačanom obliku nakon pritiska javnosti", stoji u objašnjenju prijedloga smjene komesara Ćosića.

Odluka za smjenu policijskog komesara MUP-a KS-a usvojena je sa pet glasova za i dva protiv, a osim tog prijedloga Nezavisni odbor Vladi KS-a sugerirao je da po hitnoj proceduri traži izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, te da propiše mogućnost da se na konkurs za policijskog komesara mogu prijaviti i kandidati s činom Samostalni inspektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije