Poznato kad se otvara spomenik Krila slobode: Građani iz cijele BiH pozvani da dođu na brdo Žuč

6
Radiosarajevo.ba
Poznato kad se otvara spomenik Krila slobode: Građani iz cijele BiH pozvani da dođu na brdo Žuč
Foto: Facebook / Spomenik Krila slobode na brdu Žuč

Spomenik "Krila slobode", koji se gradi na brdu Žuč, bit će otvoren u subotu, 8. juna ove godine.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio je zanimljivu fotografiju spomenika koji uskoro treba biti završen te napisao:

"Pronađite radnike na slici. Dvojica u zelenim i jedan u crnoj majici. Spomenik 'Krila slobode' na brdu Žuč. Ostalo je još 12 dana.

Hadrović:  Defile Vojske Srbije – realizacija deklaracije "svesrpskog sabora" i akt agresije

Hadrović:  Defile Vojske Srbije – realizacija deklaracije "svesrpskog sabora" i akt agresije

Planirajte tu subotu biti gore, slaviti pobjede koje su donijele slobodu."

Kamen temeljac za ovaj spomenik položen je 2022. godine, a grandiozni monument simbolizira pticu kao simbol slobode.

Pronađite radnike na slici 🙂 Dvojica u zelenim i jedan u crnoj majici. Spomenik “Krila slobode” na brdu Žuč. Ostalo je još 12 dana. Planirajte tu subotu biti gore, slaviti pobjede koje su donijele slobodu.

Posted by Semir Efendić on Sunday, May 26, 2024

Općina je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko četiri kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda. Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. godine na teritoriji Žuči, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH.

Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, ali i naših slavnih pobjeda.

U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo, saopćeno je ranije iz ove općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije