Počela izgradnja spomenika “Krila slobode”, simbola odbrane Novog Grada, Sarajeva i BiH

3
Radiosarajevo.ba
Počela izgradnja spomenika “Krila slobode”, simbola odbrane Novog Grada, Sarajeva i BiH
Radiosarajevo.ba / Foto: Spomenik na platou brda Žuč

Na Golom Brdu, jednom od najviših uzvišenja u općini Novi Grad, gdje su agresori u periodu od 1992-1995. godine, vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, počela je izgradnja spomen-obilježja „Krila slobode“, simbola odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine.

Gradilište je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i izvođačem radova. Tom prilikom načelnik Efendić je kazao da je spomen-obilježje „Krila slobode“ začajno za sve one koji su učestvovali u odbrani grada i države Bosne i Hercegovine u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, te da će ono biti nalik na velika monumentalna spomen-obilježja, koja su građena nakon II svjetskog rata i najveće spomen-obilježje, koje gradi Općina Novi Grad Sarajevo, a projekat je finansijski podržalo Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

U toku je izlijevanje temelja za spomenik.

BHmeteo: Nećemo se brzo riješiti vrelina, ali atmosfera neće biti "sterilna"

BHmeteo: Nećemo se brzo riješiti vrelina, ali atmosfera neće biti "sterilna"

Zašto se stalo sa izgradnjom spomen-obilježja komandantu Zaimu Imamoviću?

Zašto se stalo sa izgradnjom spomen-obilježja komandantu Zaimu Imamoviću?

„Radi se o jednom velikom monumentu raspona 25 metara i 16 metara visine. Ovo je zaista veliki arhitektonski složen objekat, djelo prof. Emira Salihovića. Ove godine 8. juna položen je kamen temeljac, izvođač radova krenuo je sa pripremnim zemljanim radovima. Utrošeno je dosta vremena na pronalazak rješenja i načina da se spomenik zaštiti, obzirom da će se nalaziti na vanjskom prostoru. Vrijednost ugovorenih radova je oko 460.000 KM. Nadamo se da će spomenik biti završen do sljedeće godine, 8. juna kada bude obilježavanje Dana odbrane Općine. On će promijeniti sam izgled platoa brda Žuč i predstavljat će mjesto koje će se sigurno posjećivati i biti jedan simbol odbrane Novog Grada i grada Sarajeva“, kazao je načelnik Efendić.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze.

Bitke na Žuči tokom naše odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi naši sugrađani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu, platou na kojem se od 2016. godine održava manifestacija obilježavanja 8. juna – Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo ističe da se ove godine nastavljaju radovi na tom projektu.

,,Mi smo u Općini Novi Grad pobornici da se napravi nešto grandiozno, da napravimo nešto što opisuje veličinu herojstva ljudi, koji su se borili za odbranu 1992-1995. godine. Ti ljudi koji su branili i odbranili Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu su ljudske gromade, pa i spomenik takav treba da bude, spomenik gromada, kao što su
oni bili. Smatram da bi to trebalo biti jedno centralno spomen-obilježje za čitavu državu BiH, jedinstveno za ove prostore”, rekao je Delalić.

U sklopu Memorijalnog kompleksa “Žuč” planirana je i izgradnja još jednog objekta u kojem će se
nalaziti multimedijalne sale za prijem posjetilaca, za održavanje historijskih časova, druženje i slično, ali i
prostorije za muzejsku postavku brigada koje su se borile na ovom području, te drugi prateći sadržaji, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije