Povećanja energijske efikasnosti

Radiosarajevo.ba
Povećanja energijske efikasnosti
Radiosarajevo.ba / Kanton Sarajevo
Rekonstrukcija u cilju postizanja veće energetske efikasnosti objekata

Četiri škole, Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Dom zdravlja u Vogošći i zgrada Pozorišta mladih u Sarajevu bit će u narednim mjesecima rekonstruirane u cilju postizanja veće energetske efikasnosti objekata.  

Za ove svrhe osigurano je ukupno 2.100.000 KM, od čega je resorno ministarstvo u budžetima za prošlu i ovu godinu obezbijedilo 700.000 KM i 900.000 KM, te UNDP 500.000 KM. 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić danas je sa predstavnicom Razvojnog programa UN-a potpisao Aneks Sporazuma o sufinansiranju realizacije Projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u dijelu koji se odnosi na aktivnost „Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo“, te tako ozvaničili početak radova na utopljavanju objekata.

"Projektom je predviđeno provođenje niza mjera energetske efikasnosti u ovim javnim ustanovama u cilju postizanja smanjenja zagađenja zraka i emisije štetenih materija u zrak u Kantonu Sarajevo. Očekivani rezultati su i poboljšanje stanja te izgleda objekata, kao i smanjenje troškova u  njihovom zagrijavanju i hlađenju, a unaprijedit će se i uslovi njihovog  korištenja što je bitno posebno za najmlađu populaciju“, rekao je ministar Lukić. Predviđene su između ostalih mjere termoizolacije vanjskih zidova objekata, sanacije i termoizolacije krovova, zamjene dotrajalih i energetski neefikasnih vanjskih stolarija, zamjene kotlova za loženje, ugradnje termostatskih ventila kao i pumpi, ultrazvučnih mjerača  troška toplote i druge mjere.

Očekuje se da će radovi na objektima biti okončani do septembra ove godine, odnosno do naredne školske godine.

Riječ je o Domu za djecu bez roditeljskog staranja, Pozorištu mladih Sarajevo, Domu zdravlja Vogošća, te osnovnim školama „Mirsad Prnjavorac“,“9. maj“ u Pazariću, „Fatima Gunić“ i „Drugoj osnovnoj školi“ Ilidža.

Direktor OŠ „Fatima Gunić“ Hajruin Ćuprija je naglasio da će učenici od naredne školske godine moći boraviti u komfornijem objektu škole. Rekao je da je ova škola na godišnjem nivou izdvajala oko 120.000 KM za troškove grijanja, te da će se oni kroz mjere energetske efikasnosti prepoloviti, dok će se ušteđena sredstva  moći usmjeriti u poboljšanje nastavnog procesa.

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Saudin Đurđević je istakao da će u ovoj ustanovi biti zamijenjena kotlovnica koja je zbog svoje dotrajalosti predstavljala pravu opasnost, te je zahvalio resornom ministarstvu jer je reagovalo na vrijeme i uvrstilo ovu  ustanovu u projekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije