Energija se troši rasipnički!

Radiosarajevo.ba
Energija se troši rasipnički!

Nećemo biti pošteđeni sankcija, u skladu sa Sporazumom o energetskoj zajednici, ukoliko žurno ne provedemo reforme u okviru energetskog sektora i očekujem da će ovo biti jedno od prioritetnih pitanja novog Vijeća ministara BiH.

To je  rekao Slaviša Šućura, predsjednika Odbora za energetiku, industriju i rudarstvo u Parlamentu FBiH, povodom održavanja okruglog stola o upravljanju energetskim sektorom, kojega naredne sedmice u Sarajevu organizira Centar za politike i upravljanje (CPU).

Kako se navodi u saopćenju tog centra, Šućur ističe da su entiteti  već trebali dostaviti energetske strategije koje bi trebalo da budu objedinjene. 

"Eksplicitno se slažem da smo pred izborom: siromaštvo ili reforma energetskog sektora. Energija se troši neodgovorno i rasipnički, bez efikasnosti i uvođenja standarda koji će njenu potrošnju usmjeriti ka porastu društvenog bruto proizvoda ove države", istaknuo je Šućur.

Jedan od zaključaka analize CPU je da su aktuelni trendovi u EU po pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije komplementarni sa održivim razvojem, a ulaganje u energetsku efikasnost u BiH proizvelo bi višestruku korist i osiguralo veliki povrat na investicije u relativno kratkom roku. Ključ uspjeha nalazi se u promjeni načina kojim se upravlja javnim dobrima.

Bez stukturne reforme, prema kojoj se javna sredstva ulažu transparentno i odgovorno, nije moguće dizajnirati i implementirati politiku energetskog sektora u korist građana, pored ostalog, stoji u dokumentu Centra za politike i upravljanje (CPU) “Upravljanje energetskim sektorom i siromaštvo u BiH“, koji će biti prezentiran na okruglom stolu.

Skup će, prema najavama iz CPU, otvoriti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije