KS / Povećan broj pacijenata koji dožive kolaps od vrućina, evo kako se spasiti

02. 07. 2019. u 10:58:00 Fena

Shares: 0

Visoke temperature zraka i vruće i sparno vrijeme mogu utjecati na zdravstveno stanje stanovništva pa je tako povećan broj pacijenata koji dožive kolaps, a uslijed pada koncentracije česte su i povrede.

Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke stanovništvu zbog ekstremnih vrućina

Savjeti za zdravo i sigurno ljeto: Šta izbjegavati i kako se sačuvati od vrućina

Dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Amra Bašić-Živadinović pojasnila je da, zbog visokih temperatura zraka, dolazi do proširenja krvnih sudova te izlaganje fizičkom naporu može dovesti do pada krvnog pritiska i kolapsa.

"Brzo se oporavi od tog kolapsa, ali je bitno imati širu pamučnu ili lanenu garderobu, da bi zrak slobodno mogao cirkulirati. Važno je konstantno uzimati dovoljno vode i izbjegavati silne i obilne obroke", naglasila je.

Bašić-Živadinović kaže da je u vrijeme vrućina važno imati i pokrivalo za glavu, da tjeme ne bi bilo izloženo direktnom djelovanju sunčevih zraka. Preporučuje i ograničeno kretanje, do deset sati ujutro i/ili uvečer kada je ipak malo svježije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć bilježe i veći broj intervencija uslijed povređivanja, uzrokovanog padom koncentracije i smanjenjem pažnje.

"Visoke temperature zraka i pad krvnog pritiska dovode i do smanjene koncentracije, tako da lako dođe do izvrtanja nogu, padova i sličnih povreda - naglasila je.     

Centralni objekt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS je na području općine Novo Sarajevo, a punktove imaju i na području općina Novi Grad i Centar. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA