Potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u 2023. smanjena u odnosu na prethodne godine

0
Fena
Potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u 2023. smanjena u odnosu na prethodne godine
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u 2023. godini bila je manja nego u prethodnim godinama, potvrđeno je Feni iz KJKP Sarajevogas.

Isporučena količina u ovoj godini iznosila je oko 132.000.000 Sm³, dok je u 2022. isporučeno 141.653.663 Sm³, a godinu prije toga 151.311.978 Sm³.

Iz Sarajevogasa napominju da na količine isporučenog gasa utiče nekoliko faktora, a jedan od najznačajnijih je temperatura zraka. Kako se posljednjih godina bilježe blaže zime, ukoliko ovakav trend bude nastavljen, može se očekivati blagi pad isporuke prirodnog gasa krajnjim potrošačima.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

U ovoj godini učešće domaćinstava u ukupnoj potrošnji gasa iznosilo je 36,36 posto, dok je učešće privrednih subjekata iznosilo 63,64 posto.

U odnosu na prethodne godine primjetan je diskretan pad učešča domaćinstava u ukupnoj potrošnji prirodnog gasa, dok istovremeno raste učešće potrošnje privrednih subjekata.

Potrošnja prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo bila je najmanja u 2014. kada je isporučeno 101.881.090 Sm³, a najviše je isporučeno 2021. - 151.311.978 Sm³.

Iz Sarajevogasa navode da priključenje novih kupaca, promocija prirodnog gasa kao energenta i njegova upotreba doprinose poboljšanju kvalitete zraka, životnih i radnih uslova stanovništva, te se na taj način osigurava ekonomična i po okolinu čista energetska rješenja.

Ističu da distribucijom prirodnog gasa, Sarajevogas svakodnevno doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, jer se korištenjem prirodnog gasa umjesto drugih čvrstih i tečnih goriva smanjuje emisija ugljen dioksida, sumpor dioksida, azotnih oksida, čađi i drugih polutanata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije