Sarajevo uskoro dobija novo moderno porodilište

J. Ć.
Sarajevo uskoro dobija novo moderno porodilište
Porodilište u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” uveliko se obnavlja, a trenutno su u toku građevinski radovi.

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je prim. dr. Zlatko Kravić, direktor ove zdravstvene ustanove. 

Kako smo ranije pisali, u okviru projekta „Sve za mame i bebe“ planirano je renoviranje postojećeg porodilišta i njegovih smještajnih kapaciteta, što je od velike važnosti za Kanton Sarajevo.

"Sve za mame i bebe" / Renovirajmo zajedno porodilište Opće bolnice!

Prema njegovim riječima, porodilje bi od kraja marta trebale imati mnogo bolje uvjete.

"Građevinski radovi su u toku, nabavlja se i dio nove opreme, tako da se iskreno nadam da će se sala otvoriti polovinom ili krajem marta ove godine", navodi direktor Kravić.

Kako saznajemo, uvode se i nove metode poroda.

"To su metode poroda koje se nigdje ne prakticiraju kod nas, što je veliki problem. Nakon obnove uvest ćemo porod u vodi, na stočiću, na lopti, u bazenu...što se svugdje u svijetu praktikuje.

Već smo preduzeli aktivnosti u vezi s edukacijom babica. Kod nas se dovoljno ne radi s trudnicama, ne educiraju se i ne objašnjava im se dovoljno", govori naš sagovornik.

Operaciona sala će, kako kaže, biti i velika investicija.

"Sala se rekonstruira kao i cijelo odjeljenje. Operaciona sala će nas koštati negdje oko 80.000 KM i bit će u sklopu samog odjeljenja. Dakle, ta operaciona sala se nalazi uz porođajnu salu, što će biti olakšavajuća okolnost za hitne slučajeve i carski rez", ističe Zlatko Kravić za portal Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije