Renovirajmo zajedno porodilište Opće bolnice!

Radiosarajevo.ba
Renovirajmo zajedno porodilište Opće bolnice!
Radiosarajevo.ba / Renovirajmo zajedno porodilište Opće bolnice!
Odjel ginekologije i akušerstva Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, s menadžmentom ove ustanove, započinje projekt „Sve za mame i bebe“.

Piše: Faruk Vele

U okviru projekta planirano je renoviranje postojećeg porodilišta i njegovih smještajnih kapaciteta, što je od velike važnosti za Kanton Sarajevo.

Naša budućnost

Trudnice, porodilje i novorođenčad, kako navode, su jedana od najosjetljivijih kategorija našeg društva, ali, naravno, i naša budućnost, ističu iz ove bolnice iz koje pozivaju sve organizacije i ljude dobrih namjera da ih podrže u njihovim ciljevima.

„Projekt smo odlučili pokrenuti u interesu naših beba, budućnosti ove zemlje, i divnih majki koje se porađaju u našem porodilištu... Izgradimo zajedno našim bebama i mamama najljepše porodilište za bolje danas i sutra“, navode iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Unazad nekoliko mjeseci, menadžmet Opće bolnice je pokrenuo niz radnji koji imaju za cilj pružiti bolji kvalitet usluga za sve njihove pacijente.

„Unazad godinu dana, u etapama smo radili na renoviranju naše bolnice, uključujući i Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo, utopljavane su prostorije zamjenom prozora, obezbjeđena su sredstva za nabavku novih bolesničkih kreveta, kao i sredstva za uvođenje operacione sale za hitne carske rezove u porodilištu“, navodi su u dopisu koji potpisuju dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, prim.mr.dr. Aida Đurđević, šefica odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, te zaposlenici Odjeljenja.

Detaljnom analizom su došli do zaključka da da je nophodno učiniti i više.
Stoga su direktor bolnice prim. dr. Zlatko Kravić, šef Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo prim. mr. dr. Đurđević i mr. dr. Armina Rovčanin-Osmanović osmislili i pokrenuli projekat od širokog značaja za budućnost Sarajeva, što renoviranje porodilišta svakako jeste.

U projekat su uključeni svi uposlenici spomenutog odjeljenja, koji su nosioci kvaliteta usluga zbog kojih je ova bolnica prepoznatljiva u BiH i šire. Od 2014. godine su, također, certificirani od strane AKAZ-a za Baby friendly bolnicu.

Visoki ciljevi

Pred sebe su postavili visoke ciljeve, i to, kako vele, u ime svih njihovih pacijenata, a „prije svega onih koje po prvi put dočekujemo na vratima ovog svijeta“.

Cilj je renovirati kompletne smještajne kapacietete Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, prije svega porodilišta, koje „još uvijek nosi dijelove namještaja i zidova“ koji se nisu mijenjali od izgradnje zgrade 1979. godine. Odjeljenje ima smještajni kapacitet od 60 kreveta.
Želja im je i da Odjeljene opreme novim ginekološkim stolovima za preglede i porođajnim stolovima, da izvrše zamjenu postojećih koji su zatečeni poslije rata na Odjeljenju.

Tu je i želja da se izvrši opskrba porođajne sale s novim kardiotokografskim aparatima, kao i opskrba neonatalne jedinice koja je u sklopu porodilišta sa stacionarnim inkubatorom i inkubatorom za transport.

Također, namjera im je i da osiguraju novi ultrazvučni aparat namjenski dizajniran za porodilište, a koji bi bio mobilan i dostupan za hitne preglede u toku poroda.

„Sve pobrojano zahtjeva i dodatna finansijska sredstva. Nadamo se da ćete shvatiti značaj projekta, entuzijazam koji stoji iza svih nas koji se srčano borimo za bolje sutra korisnika naših usluga. Nadamo se da ćete se priključiti akciji i pomoći nam da dođemo do zadatih ciljeva“, navodi se u dopisu dr. Kravića i njegovih saradnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije