Porodica kroz film osnovaca i srednjoškolaca

Radiosarajevo.ba
Porodica kroz film osnovaca i srednjoškolaca
U okviru obilježavanja Dječije nedjelje, KJU Porodično savjetovalište organizirala je aktivnost "Porodica kroz film".

Tim povodom u kinu Meeting Point danas je održana svečana manifestacija na kojoj su se prisutnima obratili Senad Alić, direktor KJU Porodično savjetovalište Dina Borovina, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS-a i Azra Mulaomerović, predstavnica Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a.

U ovoj aktivnosti učestvovali su učenici VIII i IX razreda osnovnih škola i I i II razreda srednjih škola Kantona Sarajevo kroz snimanje filma o porodici.

Ocjenom stručnog žirija dodijeljeno je pet novčanih nagrada od čega je prvo mjesto osvojio učenik OŠ Hasan Kikić Marko Velimirović za film Košmar, drugo mjesto osvojio je učenik JU Peta gimnazija Adi Lagumdžija za film Karma, i treće mjesto osvojile su učenice Diana Raunić, Lejla Hrenovica OŠ Hasan Kikić za film Vrijednost porodice.

Također, u okviru nagrađivanja dodijeljene su i dvije nagrade Humanost u djelu, i to: prva nagrada za JU Škola za srednje stručno obrazovanje, i radno osposobljavanje, učenik Almin Agić za film Škola kao druga porodica i druga nagrada Humanost u djelu  OŠ Aleksa Šantić učenicima H. Hadžić, E. Hadžić, A. Đonko, A. Gazibara, A. Ćemo, F. Eminović, T. Tojaga, A. Čajdrić za film Podrška porodičnog okruženja u školskim i vanškolskim aktivnostima.

"Na konkurs s temom Porodica kroz film koji je organizirala KJU Porodično savjetovalište pristiglo je čak 19 filmova i to govori o tome koliko djeca danas imaju potrebu da progovore o porodici, kako svojoj tako i generalno, što im je kroz ovaj Konkurs i omogućeno. Djeca su kroz sjajne filmove obradila teme kao što su narušeni porodični odnosi, socijalna otuđenost izazvana pretjeranom upotrebom novih tehnologija, odnos društva prema djeci bez roditeljskog staranja i mnoge druge teme vezane za porodicu o kojima odrasli najčešće šute,a djece se itekako tiču. Ono što smatram posebno bitnim jeste da ni u jednom filmu djeca nisu tek iznijela problem, već su u svakom ponudili svoj prijedlog ili više prijedloga rješenja problema o kojem govore i da su odraslima poslali snažne poruke da su tu, da su dio porodice i da to žele ostati", istakao je Almir Panjeta član stručnog žirija.

Na svečanoj manifestaciji direktor KJU Porodično savjetovalište, Senad Alić  prisutnima je kazao: "Porodica kroz film" je aktivnost kroz koju smo željeli da potaknemo kako obrazovanje mladih, tako i afirmiranje porodičnih vrijednosti kroz kulturne sadržaje i u tome smo uspjeli, jer su  učenici zaista na vrlo kreativan i kvalitetan način prikazali ulogu i značaj porodice. Nadam se da ćete i dalje u vašim školama nastaviti raditi na promociji vrijednosti porodice, kao i da ćemo kroz nastavak zajedničke saradnje doprinijeti osnaživanju porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije