Dan nakon "potopa" u Sarajevu: Zbrajaju se štete, najgore je bilo na KCUS-u

N. K.
Dan nakon "potopa" u Sarajevu: Zbrajaju se štete, najgore je bilo na KCUS-u
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Prizori iz Sarajeva
Nevrijeme praćeno jakom kišom, grmljavinom i gradom pogodilo je Sarajevo u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, nakon čega je uslijedio kolaps u saobraćaja u strogom centru grada, te su zabilježene i velike poplave na mnogobrojnim objektima.

Prema riječima Samira Džihića, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS-a, njihovi su timovi do kasnih noćnih sati u ponedjeljak bii na terenu, a najkritičnije je bilo na KCUS-u gdje su ispumpavali vodu iz prostorija Klinike za ortopediju i traumatologiju, gdje je postojala mogućnost da voda dopre do nove medicinske opreme koja je tek nabavljena.

Kiša, grad, grmljavina: Olujno nevrijeme pogodilo Sarajevo

"Također, prostorije MUP-a KS-a, Zubotehničke škole u Sarajevu, Poslovnog centra BBI, Historijskog arhiva BiH, arhiva Vrhovnog suda, te desetine stambenih objekata bili su poplavljeni, a naši timovi su sudjelovali na ispumpavanju vode", dodao je Džihić za Radiosarajevo.ba.

Veliko nevrijeme: Krupan grad otežao saobraćaj u Sarajevu

Kako je rekao naš sagovornik, operativno vrijeme kada je angažirana Kantonalna uprava civilne zaštite KS-a počelo je u 15:06 sati, kada su njihovi prvi pripadnici izašli na teren po dojavama građana i pravnih lica koji su bili ugroženi jučerašnjim nevremenom.

"Također, jučer se desila jedna nesvakidašnja situacija kada smo dobili poziv za pomoć od jednog djeteta koje se u svom domu zadesilo samo tokom nevremena, te su naši pripadnici odmah djelovali i spasili ovo dijete do dolaska njegovih roditelja."

"Također, u ponedjeljak osim velikih vremenskih neprilika dogodila su se i dva požara koja su brzom intervencijom PVJ KS-a ugašena", kazao je Džihić.

Kolaps saobraćaja u centru Sarajeva

Nažalost, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS-a je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, istakao da su ustanovili kako pojedina pravna lica čija je to djelatnost nisu pravovremeno reagirala na jučerašnje nevrijeme, kao i neke općinske službe civilne zaštite na čijem se području djelovanja pojavilo nevrijeme.

Poplavljene podzemne garaže u dijelu Sarajeva

"Nakon jučerašnjeg nevremena i cjelodnevnog rada na terenu, prema najnovijim informacijama sa jutrošnjeg sastanka vođa timova, stanje na području KS-a je stabilno, a sobraćaj se odvija redovno i bez nekih velikih zastoja", zaključio je za Radiosarajevo.ba Samir Džihić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije