Ponovo slijedi pogoršanje kvaliteta zraka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Ponovo slijedi pogoršanje kvaliteta zraka u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) ponovo su se oglasili povodom zagađenosti zraka.

Ukazali su građanima Kantona Sarajevo da, zbog kvara na serveru, nije u funkciji prikaz koncentracija zagađujućih materija u zrak na web stranici monitoringa kvaliteta zraka kvalitetzraka.ba.

Napomenuli su da stanice, kako je saopćeno, funkcionišu neprekidno, te da se vrijednosti kontinuirano prikupljaju u bazu podataka.

"Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo svakodnevno dostavlja rezultate mjerenja zbog praćenja stanja i eventualnog poduzimanja mjera. Intenzivirane su aktivnosti servisera na otklanjanju kvara i obezbjeđenje normalnog funkcionisanja stranica. S obzirom na to da su kantonalne stanice uvezane i u federalnu mrežu, sve izmjerene vrijednosti polutanata se mogu pratiti na web stranici FHMZ (op. a. Federalni hidrometeorološki zavod), na ovom ovoj web stranici", istakli su iz Ministarstva.

Ministarstvo tvrdi da je, kako je navedeno, ovih dana generalno bolja situacija u odnosu na raniji period, ali da je i dalje prisutno variranje vrijednosti tokom dana.

"Danas i sutra se mogu očekivati oscilacije u kvalitetu zraka. U nedjelju, prema trenutnoj prognozi vremenskih uslova, očekujemo nešto lošiji kvalitet zraka u većem dijelu dana", naglasili su.

Ministarstvo će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona, nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije