Utvrđena metodologija: Kako ćemo se moći grijati u Sarajevu?

B. R.
Utvrđena metodologija: Kako ćemo se moći grijati u Sarajevu?
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Predstavljena je metodologija kojom će se utvrditi uslovi pod kojima se može graditi novi izvor zagađenosti zraka. To se odnosi na infrastrukturu koja se koristi za zagrijavanje zgrada.

Kako je kazao učesnik u izradi metodologije Plamenko Tais, riječ je o određivanju zone zabrane gradnje novih izvora onečišćenja u dijelovima gdje je zagađenost prekomjerena.

Ukazao je da to znači da će Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kako je rekao, davati stručna mišljenja o novim zahvatima u prostoru.

Suštinu metodologije je objasnio ovako:

"Zaustaviti dalju gradnju novih izvora onečišćenja, prvenstveno prašine koja predstavlja najveći problem u Kantonu Sarajevo. Dobili su se suvremeni alati kojima će Zavod za planiranje razvoja moći da procjenjuje uticaje prostornih i regulacionih planova."

Prema njegovim riječima, utvrđeni su prostori u kojima se mora hitno djelovati, a to su:

"Buća Potok, Buljakov Potok, dio Hrasnog Brda i Aneksa. To su izvori uz toplotne otoke na Otoci i Alipašinu Polju koji ispuštaju veoma zagađeni zrak u sarajevsku kotlinu. Onda se on lijevo i desno uz pomoć lokalnih vjetrova raspoređuje po kotlini. To su prvenstveno kuće napravljene nakon rata, gdje nema plinskih instalacija i daljinskog grijanja."

Tvrdi da su određena ograničenja za korištenje peći i kakav mora biti kvalitet goriva.

Svoj doprinos u izradi metodologije je dao i profesor na sarajevskom Mašinskom fakultetu Azrudin Husika.

Kao važnim je izdvojio sljedeće:

"Investitor će morati prikupiti mišljenje Zavoda za planiranje razvoja o uticaju tog konkretnog zahvata na kvalitet zraka. Ukoliko određeni model, koji će koristiti Zavod, pokaže da je to prekomjeran uticaj, onda taj zahvat neće moći dobiti dozvolu za dalju proceduru."

Azrudin Husika - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Azrudin Husika

Naglasio je da će se na mjestima gdje ne postoji prekomjerena zagađenost zraka moći graditi novi izvori zagađenosti dodavši:

"Ako je granična vrijednost 100, a mi smo dostigli vrijednost od 80, onda svega 20 posto od te razlike će moći taj novi izvor da potroši."

Podcrtao je da investitor neće moći dobiti dozvolu za gradnju ako, kako je kazao, nije ispunio zahtjeve koje mu Zavod za planiranje Kantona Sarajevo nalaže.

Pomoćnica kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac je poručila da će metodologija biti primjenjivana prilikom gradnje različitih vrsta objekata.

Zijada Krvavac - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Zijada Krvavac

Navela je da će se koristiti savremeni računarski modeli kojima će utvrđivati uticaj novog izvora zagađenosti zraka.

Krvavac je naglasila da se ova studija razlikuje od one o ventilacionim koridorima koja se odnosi na, kako je navela, strujanje zraka i samoprečišćavanje zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije