Pomoć Merhameta: Paketići za djecu oboljelu od raka u Roditeljskoj kući

Anadolija
Pomoć Merhameta: Paketići za djecu oboljelu od raka u Roditeljskoj kući
/ Radiosarajevo.ba
Regionalni odbor Merhameta Sarajevo uručio je danas pomoć u hrani i dječijim paketićima Roditeljskoj kući namijenjenoj za kontinuiran smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Mersiha Ćejvanović, koordinator na projektima u Merhametu, podsjetila je da je ova organizacija i ranije, a posebno tokom mjeseca ramazana, djelovala i pružala pomoć onima kojima je najpotrebnija.

"Htjeli smo dati svoj doprinos, da podržimo prije svega organizaciju Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH. Mi smo to i ranije radili, ali ramazan je vrijeme kada se posebno trebamo sjetiti onih porodica kojima je teško", kazala je Ćejvanović. 

Istakla je da je pomoć u vidu hrane i paketića prilagođenih uzrastu djece koja trenutno borave u Roditeljskoj kući.

Roditeljska kuća - namijenjena kontinuiranom smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo - u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo otvorena je u aprilu ove godine kao prva kuća ovakvog tipa u Kantonu.

Fikret Kubat, potpredsjednik udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine,  istakao je da im taj vid pomoći u ovom trenutku mnogo znači posebno, kako je kazao, što dolazi u ramazanu, mjesecu darivanja.

"Već mjesec i po dana je Kuća u funkciji u punom kapacitetu. U kontinuitetu imamo između sedam i osam porodica koje su smještene. One koriste sve benefite ove kuće, od smještaja, hrane, sve ono što je potrebno i dječici i roditeljima i mislim da smo učinili veliku stvar i mi i vi i svi građani BiH koji su pomogli da ovaj objekat počne sa radom. Najljepše je ako se dijete probudi u dva tri sata naveče i kaže ‘mama meni je ovdje lijepo'. Mislim da je svrha izgradnje ove kuće već uveliko postignuta i mi se radujemo tome", kazao je Kubat.  

Gotovo dva mjeseca nakon otvaranja Roditeljske kuće pomoć u hrani pristiže. Pomažu organizacije i pojedinci. Međutim, za funkcionisanje jednog objekta poput ovog potrebno je sistemsko rješenje.

"Nadam se da ćemo u tom smislu svi zajednički izvršiti pritisak na institucije vlasti da nam pomognu kako bi ovaj objekat funkcionisao u potpunosti u punom kapacitetu. Ovdje su potrebne stručne osobe koje će pomoći ovoj djeci i roditeljima. Znamo da je proces liječenja dug i iscrpljujući i moramo imati potporu psihologa, socijalnog radnika, pedagoga, animatora tako da očekujemo svi zajednički uložimo još napora da, kao što smo i pomogli u izgradnji, pronađemo sistemsko rješenje za ovu kuću", poručio je Kubat.

Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine počelo je s projektom Roditeljska kuća 2011. godine, kada je, na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljena ova ideja.

Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo riješiti administrativne probleme i u martu 2014. godine počela je gradnja objekta. Trospratna kuća za roditelje djece oboljele od raka površine je 666 metara kvadratnih, ima deset apartmana i multifunkcionalne prostorije s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničkom kuhinjom i trpezarijom, salom za sastanke i fizikalne vježbe te prostorijom za Udruženje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije