Položeno cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Anadolija
Položeno cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva
Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. nastavljeno je obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U delegaciji grada Sarajeva, koju je predvodio gradonačelnik Abdulah Skaka bio je i njegov zamjenik Ivica Šarić, koji je istakao da se sudbina poigrala sa gradom, jer se 6. april proslavlja kao pobjeda nad fašizmom, ali se i građani sjećaju šta se desilo u bližoj prošlosti, kada je grad doživio opsadu, kakva se ne pamti u novijoj historiji.

Dodao je da su građani izdržali sve nedaće tokom istorije, te da se u grad polako vraća njihov poznati način življenja i duha.

“Građani žive onako kako to Sarajevo zaslužuje, sa duhom koji rasterećuje. Čak i danas, kada mnoge stvari koje neko ubacuje sa strane da bi došao do određene destabilizacije ili suprotnog razmišljanja od onoga kako Sarajevo treba da živi. Nadam se da nećemo imati više priliku da se od nečega oslobađamo ili ne daj Bože da se dogodi nešto kao 1992. godine. Nadam se da toliko ima svijesti, bez obzira na razne domaće i svjetske interese, koji ne znam iz kojih razloga nastoje da ne bude sve u redu, a tako nam je lijepo kad je sve u redu“, kazao je Šarić.

Delegacija grada Sarajeva je nakon polaganja cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 1992.-1995. otišla nekoliko stotina metara dalje, gdje je također položila cvijeće i odala počast kod mezara ubijenih policajaca u Velikom parku.

Danas se obilježavaju dva jako važna datuma u istoriji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Prije 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Povodom 6. aprila od 14 do 18 sati na platou ispred BBI Centra održaće se zabava na otvorenom “Volim Sarajevo“, a prethodno na Baščaršijskom trgu “Kafa sa gradonačelnikom“. Građani i turisti će od 12 do 13 sati imati priliku da se druže sa gradonačelnikom Skakom i zamjenicima Trivićem i Šarićem i popiju bosansku kafu.

U večernjim satima program će biti zaključen u Vijećnici gdje će se sa početkom u 19.30 sati održati Svečana sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici će biti uručena “Šestoaprilska nagrada“, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije