Merlin, Čola, Đuro, Bebek... o Danu grada: Sarajevo, volimo te!

Hajrija Avdić
Merlin, Čola, Đuro, Bebek... o Danu grada: Sarajevo, volimo te!
Oni su punili, pune i punit će najveće domaće, regionalne i svjetske dvorane, pozorišta, filmske festivale. Oni su u rodnom gradu napravili svoje prve korake, imali prve simpatije, zaslužili prve aplauze... a uvijek će biti ponosni na svoje Sarajevo.

Rođeni su u Sarajevu, neke je put odveo u neki drugi grad, dok su neki ostali i danas u sarajevskim ulicama... neki nisu više među nama, a vječno žive u našim spomenima.

Sarajke i Sarajlije, oni koji su prošli najteži test - kod sarajevske publike te krenuli osvajati svijet, imaju poruku za 6. april svojim sugrađanima, svojim komšijama, svojim prijateljima...

Na večerašnjoj Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Vijećnici Šestoaprilska nagrada bit će dodijeljena Edinu Dervišhalidoviću – Dini Merlinu, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti.

Dino Merlin rođen je u Sarajevu 1962. godine. Tu je odrastao, školovao se, volio i voli, tu piše i pjeva najljepše stihove i godinama puni najveće stadione, trgove, dvorane.

"Sarajevo je gdje je nekad bilo i bit će - Sarajevo je dosta vremena na našim usnama, a treba biti u našim djelima i srcima, svaki dan. Tek tada ćemo imati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kojima se možemo ponositi i kakvu zaslužujemo", kazao je Dino Merlin za Radiosarajevo.ba.

U maju 1951. godine u Sarajevu je rođen Zdravo Čolić, danas jedna od najvećih muzičkih zvijezda Balkana. Uz poruku da uvijek budemo zdravi i lijepo raspoloženi, Zdravo Čolić za rođendan rodnoga grada poručuje:

"Šta da kažem za grad koji volim, u kojem sam se rodio, imao lijepo djetinjstvo, lijepu mladost, školu i stekao najveći mogući broj prijatelja? Šta da kažem, osim da ga mnogo volim! Čestitam svim građanima, mojim prijateljima, ovaj nama važan datum - dan našeg Sarajeva", poručio je za Radiosarajevo.ba Zdravko Čolić.

Isto u maju, ali jedanaest godina poslije Čole, rođena je još jedna sarajevska legenda, Branko Đurić Đuro. Glumac, muzičar, komičar... naš legendarni Đuro poručuje da ne pamti rođendane, osim one od porodice, najbližih i naravno 6. april.

"Dan moga grada je duboko urezan u moje sjećanje. Sjećam se svih proslava na kojima sam još kao dijete učestvovao u osnovnoj školi. Mnoge duboke uspomene me vežu za taj dan i za moj grad. Gdje god da sam i gdje god da je Sarajevo danas, želim mu sretan rođendan! Neka ga proslavi svim svojim šarenim bojama, mirisima i zvucima lopte na asfaltu, tramvaja, kujundžija, zvona i ezana", kazao je za Radiosarajevo.ba Branko Đurić Đuro.

Na daskama sarajevskih pozorišta uvažena glumica Jasna Diklić gotovo je napravila prve korake, kao kćerka čuvene glumice i lutkarske rediteljke Amalije. Cijeli svoj privatni i profesionalni život Jasna je provela u Sarajevu.

"Moj rodni grad mi je dao pravo da tragam, da osluškujem i posmatram svijet oko sebe. Sad polako zatvaram životne krugove i hodam između sjećanja. Sarajlije, naš grad je živo biće, ima svoja pravila i poštujući ta pravila postaje se građanin. Građanin pristaje na različitosti, jer ne pristajanje generira strah, a strah zlo. Imamo jedan život i jedan Grad, te ne možemo živjeti drugačije živote, zato budimo blagi prema lijepom gradu Sarajevu", istaknula je pozorišna i filmska glumica Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba. 

Prepoznatljivim glasom Željko Bebek ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni ovoga grada, države, ali i regije. Uz emocije, Bebek se prisjetio svoga rodnoga grada.

"Gdje god čovjek ode, nekako srce uvijek ostaje u Sarajevu. Vežu me najviše uspomene iz djetinjstva, rane mladosti, ali i prvi uspjesi koje sam napravio, počeli su iz Sarajeva. Zato, Sarajevo, voli te tvoj Bebek", kazao je Bebek za Radiosarajevo.ba.

Dug je spisak muzičkih i glumačkih legendi koje su rođene u Sarajevu, i učinile ponosnim svoje građane. Na tom spisku, sigurni smo da će uvijek posebno urezano ostati ime - Kemal Monteno. 

Gitara, Kemo i Sarajevo - sjećanje koje nikada neće nestati!

"Bilo gdje da krenem, o tebi sanjam. Putevi me svi tebi vode, čekam s nekom čežnjom na svjetla tvoja, Sarajevo, ljubavi moja... dobro znanim stihovima koje je mogao i umio otpjevati samo naš Kemo, porodica Monteno sve Sarajke i Sarajlije želi posjetiti kako se voli rodni grad", poručila je za Radiosarajevo.ba Adriana Monteno, kćerka legendarnog Keme.

Neka živi u nama i naš legendarni Davorin Popović!

Odmila su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u košarci je bio jedan od najtalentiranijih bekova u to doba u Sarajevu.

Muzičku karijeru počeo je u grupi Pauci, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. S Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma.  Sjajno izvodi pjesmu Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom 21. vijek te zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe. 

Davorin Popović je zajedno s Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije