Sarajevo: Policijski komesar MUP-a poslao poruku premijeru Vlade

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Policijski komesar MUP-a poslao poruku premijeru Vlade
Oglasio se i policijski komesar, generalni inspektor policije Vahid Ćosić koji je, iz svog ugla objasnio dešavanja sjednici Nezavisnog odbora na kojoj je razmatrana sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.

"Imajući u vidu činjenicu da se tokom sjednice Nezavisnog odbora, premijer Vlade Kantona Sarajevo neprimjereno uplitao u tok sjednice Nezavisnog odbora, na način da je premijer Vlade KS-a samoinicijativno upućivao više pitanja policijskom komesaru i iznosio tvrdnje bez ikakvih dokaza, a u cilju da pred Nezavisnim odborom diskreditira i predstavi kao glavnog krivca policijskog komesara za tragične događaje.

Skrećem pažnju na odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj:1/16), kojim je propisano da je Nezavisni odbor nezavisno tijelo Skupštine Kantona koje provodi postupak izbora i smjene policijskog komesara, te vrši nadzor nad njegovim radom, koji radi isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruženja ili bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovakvo postupanje premijera Vlade KS-a, kao i kontinuirane njegove izjave koje se plasiraju u javnosti vezano za moju odgovornost i proglašavanja mene jedinim krivcem bez ponuđenog ijednog pravno relevantnog argumenta i bez provedenih procedura vezano za utvrđivanje moje odgovornosti, ja sam proglašen već unaprijed krivim i medijski sam "linčovan", a u cilju da isti sačuva svoju poziciju kao i da se sačuvaju pozicije u Tužilaštvu KS-a, i da se na takav način skrene pažnja s njihove odgovornosti isključivo na odgovornost policije u Kantonu Sarajevo.

Ja kao policijski komesar u cjelokupnom svom dosadašnjem radu nikada se nisam koristio metodom prebacivanja odgovornosti na druge organe i spreman sam da snosim svu odgovornost, ali isključivo u zakonito provedenim postupcima i pred nadležnim tijelima koji nadziru i ocjenjuju moj rad.

Iz svega navedenog smatram postupanje i prisustvo premijera Vlade KS na sjednici Nezavisnog odbora kao pokušaj stavljanja pod političku kontrolu policijskog komesara i Nezavisnog odbora i direktno uplitanje u rad policijskog organa i policijskih službenika, kao i njihovu smjenu, naročito kada se ima u vidu da sam u prethodna dva dana prije sjednice Nezavisnog odbora bio prisutan na sjednici Vlade KS, gdje sam premijeru i cjelokupnoj Vladi dao iscrpne odgovore na sva njihova pitanja.

S tim u vezi molim Vas da u skladu sa svojim ingerencijama osigurate da rad Nezavisnog odbora bude zaista u pravom smislu riječi nezavisan bez političkih utjecaja na rad članstva Nezavisnog odbora", istaknuo je Ćosić.

Podsjećamo, Vlada KS-a je na sjednici zbog sigurnosne situacije u Kantonu usvojila zaključak po kojem će ministar za unutrašnje poslove Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara podnijeti inicijativu za smjenu policijskog komesara MUP-a KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije