Policija u KS-u će uskoro kažnjavati i glasno slušanje muzike u automobilu

Radiosarajevo.ba
Policija u KS-u će uskoro kažnjavati i glasno slušanje muzike u automobilu
Zakon o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo koji je stupio na snagu prije nekoliko dana donosi nekoliko bitnih izmjena u odnosu na prethodne zakonske odredbe.

Do stvaranja uslova za primjenu novog Zakona policija će upozoravati građane na njegove odredbe.

Naprimjer, vozaču motornog vozila nije dozvoljeno da za vrijeme vožnje tako glasno sluša muziku da ne čuje signale ostalih učesnika u saobraćaju, kao ni da nosi slušalice, ali i pješacima dok koriste pješački prelaz.

Dok prelazi pješački prelaz pješak ne smije koristiti ni mobilni telefon.

Osobama sa invaliditetom i njihovo nesmetano kretanje u javnom saobraćaju moraju se obezbjediti elementi pristupačnosti na stajalištima i peronima, parkirališnim mjestima, javnim pješačkim površinama, semaforiziranim raskrsnicama, pješačkim prelazima, pješačkim ostrvima i raskrsnicama. 

Također, regulirano je pozicioniranje kioska, štandova i drugih privremenih objekata na javnim površinama uz trotoar koji je uži od 2,5 metra. 

Također, donesene su i nove cijene kazni:

kazne_saobracaj_ks_twitter.JPG - undefined

 

Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na području BiH data je nadležnost kantonima sa svojim propisima, u skladu sa svojim specifičnostima, da detaljnije urede oblasti sigurnosti saobraćaja.

Za stanje o sigurnosti saobraćaja, pored ministarstava policije i saobraćaja, u smislu ovog Zakona, odgovorna i zadužena su i ministarstva zdravstva, obrazovanja nauke i mladih, javna preduzeća koja upravljaju cestovnom mrežom kao i lokalne zajednice u okviru svojih nadležnosti.

U cilju podsticanja preventivnih i drugih aktivnosti u ovoj oblasti i razvijanja saobraćajne kulture sudionika u saobraćaju, Zakon propisuje osnivanje Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama KS, kao savjetodavnog tijela Vlade Kantona. Također, novinu predstavlja formiranje sektora za sigurnost saobraćaja u resornom ministarstvu, radi boljeg sprovođenja i kontrole sistema mjera poboljšanja saobraćaja i koordinacije sa svim drugim subjektima u tom sistemu.

Zakon definira, pored ostalog, način izvođenja radova, mjere za otklanjanje smetnji uz praćenje stanja saobraćaja na javnim cestama. Jasno su definirani i uvjeti korištenja javnih saobraćajnih površina pojedinih učesnika u saobraćaju kao i zabrane i ograničenja saobraćaja u pojedinim dijelovima KS.

Posebnim poglavljima regulisan je prijevoz osoba motornim i priključnim vozilima, propisane su posebne mjere sigurnosti u odnosu na djecu u saobraćaju, uvjeti odobravanja sportskih i drugih aktivnosti na putevima, način organizacije parkiranja, uvjeti za sticanje vozačke dozvole za vozače tramvaja, uklanjanje oštećenih, dotrajalih i neregistriranih vozila i olupina.

Definira se saobraćaj motornim vozilima u užoj gradskoj jezgri s ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja, smanjenja emisije štetnih gasova, rješavanja problema parkiranja i smanjenja gužvi u ovoj zoni.

Precizirano je, između ostalog, da snabdijevanje poslovnih objekata koji se nalaze uz saobraćajnice vrši do 7 sati za sve objekte za tekući dan koji nemaju osiguran prostor namijenjen za zaustavljanje vozila. Ova odredba se ne odnosi na vozila koja dostavljaju pekarske proizvode u drugim periodima dana. Snabdijevanje objekata u pješačkoj zoni vršit će se do 9 sati, uz odobrenje Ministarstva ili ako saobraćajnim znakom nije drugačije regulirano.

Odvoz smeća, prema ovom Zakonu, u općinama Stari Grad i Centar, u području glavne saobraćajnice na dionici Vijećnica - Marijin dvor, u oba smjera i u ulicama unutra ovog prstena vršit će se do 7 sati po prioritetima.

 

Oblast sigurnosti saobraćaja bila je do sada regulirana posebnom Odlukom, ali zbog potrebe detaljnijih definiranja i donošenja dodatnih podzakonskih akata, sada je ona uređena posebnim Zakonom.

 
Opširnije o novim zakonskim odredbama pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije