Pogledajte kako je Skupština KS glasala o prodaji zemljišta na Marijin-Dvoru!

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je Skupština KS glasala o prodaji zemljišta na Marijin-Dvoru!
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Skupština Kantona Sarajevo je 19. novembra prošle godine odlučila prodati zelenu površinu privatnom investitoru na Marijin-Dvoru koji namjerava graditi neboder. Protiv odluke je bio samo nezavisni zastupnik Damir Nikšić.

Prema pisanju portala Žurnal, u dokumentima Općine Centar kao investitor se navodi kompanija Palace Investments čiji je vlasnik PET Engineering, a koji je registrovan u Švicarskoj.

Žurnal: Zemljište na Marijin-Dvoru prodato Tihomiru Brajkoviću bez javnog poziva 

Direktor PET Engineeringa je Josip Subašić, ali iza ove kompanije stoji vlasnik Tibre Tihomir Brajković, tvrdi Žurnal podsjetivši da je osuđen zbog utaje poreza na jednogodišnju zatvorsku kaznu i 350.000 maraka. Navodi da je naloženo je oduzimanje imovinske koristi pribavljenje krivičnim djelom u iznosu od 2,3 miliona maraka.

Žurnal tvrdi da je zemljište prodato bez licitacije i javnog poziva za blizu 2,8 miliona maraka.

Općina Centar je 21. januara prodala dio svog zemljišta spomenutom investitoru čime je kompletirana zona na kojoj se namjerava graditi objekat.

Kako navodi Eko Akcija, na zelenoj površini se planira gradnja nebodera s 22 sprata.

Jedino je nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić bio protiv prodaje zemljišta. Proces donošenja odluke je trajao minutu i po.

"Koliko ja vidim, tu se radi o zelenoj površini na Marijin-Dvoru. Neko tu namjerava da stavi zgradu. Ne znam koliko spratova. Meni su rekli 22 sprata. Ja ću biti protiv ove odluke. Zbog toga što nemamo dovoljno zelenih površina. Na toj zelenoj površini treba zasaditi najmanje 22 velika stabla, a ne zgradu od 22 sprata. Hvala!", poručio je Nikšić.

Niti jedan drugi zastupnik nije imao pitanje ili komentar o ovoj odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije