Otklonjena prepreka za gradnju kompleksa Green City

Radiosarajevo.ba
Otklonjena prepreka za gradnju kompleksa Green City
Foto: Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine / Urbanistički projekat za 'Milkos'

Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Milkos objavljena je u ponedjeljak, 3. februara, u Službenim novinama. Time je otklonjena prepreka za početak gradnje stambeno-poslovnog kompleksa Green City u sarajevskom naselju Pofalići.

Odluku o usvajanju i provođenju ovog urbanističkog projekta Općinsko vijeće Novog Sarajeva je donijelo 30. decembra prošle godine.

Po usvajanju, iz ove lokalne zajednice tvrde da su prihvaćene neke od sugestija građana koje su se mogle čuti i tokom javnih rasprava.

"Usvojene primjedbe građana odnosile su se na visinu objekta - spratnost, kao i na problematiku saobraćajnog rješenja, tako da je kroz korigovani Projektni program spratnost objekata od nivoa prizemlje plus 11 spratova do prizemlje plus 19 spratova, maksimalne visine do 60 metara, smanjena na visinu objekata od prizemlje plus tri sprata od prizemlje plus 15 spratova, sa maksimalnom visinom do 50 metara, što je uticalo na smanjenje procenata izgrađenosti i koeficijenta izgrađenosti parcele", istakli su iz Općine Novo Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Kako su naveli, umjesto dva, planirana su tri ulaza odnosno izlaza u kompleks - sa zapadne, sjeverozapadne i južne strane, kao i:

"Uspostava manjeg kružnog toka, čija je realizacija definisana kao prelazno rješenje do realizacije velikog kružnog toka predviđenog Regulacionom planom Pofalići."

Koje sugestije građana su prihvaćene o gradnji kompleksa na Pofalićima?

Stambeno-poslovni kompleks Green City bi trebao imati 777 stanova u kojima može živjeti do 2.500 stanovnika.

Na javnoj raspravi iz avgusta prošle godine o Urbanističkom projektu, građani su bili podijeljeni.

Da li će se desiti klizište, da li će biti manje svjetlosti, da li će biti sadržaj od javne, društvene koristi, da li će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe stanovništva - bila su pitanja građana nadležnim na javnoj raspravi u Mjesnoj zajednici Pofalići 1.

Grupa građana tvrdi da je prekršeno nekoliko zakona kada je u pitanju Urbanistički projekat. Uvjereni su da su Općina Novo Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kantonalni Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Gradonačelnik Sarajeva prekršili zakone i druge propise.

Kako su naveli, prekršeni su Zakon o prostornom uređenju, Zakon o slobodi pristupu informacijama Federacije Bosne i Hercegovine, Prostorni plan Kantona Sarajevo, te njegovih izmjena i dopuna, Urbanistički plan Grada Sarajeva, Regulacioni plan Pofalići i Regulacioni plan Pofalići - Ciglane, kao i zakonske procedure Pripreme, izrade i usvajanje planskih dokumenata.

Direktor Milkosa Aldin Fakić je tokom javne rasprave poručio da će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe ljudi koji budu živjeli u kompleksu, kao i onih koji već tu žive.

Iz Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine su veličinu kompleska ocijenili problematičnim zbog toga što je, kako u naglasili, ova sarajevska općina najgušće naseljena sa 8.369 stanovnika po kilometru kvadratnom, što je oko 24 putaviše od prosječne gustine stanovanja u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije