Podržana Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Milkos

Radiosarajevo.ba
Podržana Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Milkos
Foto: Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine / Urbanistički projekat za 'Milkos'

Na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo 30. decembra je podržana Odluka o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Milkos, saopćeno je iz ove lokalne zajednice.

Urbanistički projekat obuhvata dio naselja Pofalići gdje se nekada nalazila tvornica Milkosa. Planirana je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Greeen City.

Planira se gradnja objekta u Novom Sarajevu: Novih 777 stanova za 2.500 ljudi

U kompleksu bi trebalo biti 777 stanova u kojima može živjeti do 2.500 stanovnika. Maksimalna visina bi bila 50 metara odnosno 15 spratova.

Na javnoj raspravi iz avgusta prošle godine o Urbanističkom projektu, građani su bili podijeljeni.

Javna rasprava na Pofalićima: Investitor uvjerava u benefite, građani sumnjaju

Da li će se desiti klizište, da li će biti manje svjetlosti, da li će biti sadržaj od javne, društvene koristi, da li će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe stanovništva - bila su pitanja građana nadležnim na javnoj raspravi u Mjesnoj zajednici Pofalići 1.

Grupa građana tvrdi da je prekršeno nekoliko zakona kada je u pitanju Urbanistički projekat. Uvjereni su da su Općina Novo Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kantonalni Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Gradonačelnik Sarajeva prekršili zakone i druge propise.

Kako su naveli, prekršeni su Zakon o prostornom uređenju, Zakon o slobodi pristupu informacijama Federacije Bosne i Hercegovine, Prostorni plan Kantona Sarajevo, te njegovih izmjena i dopuna, Urbanistički plan Grada Sarajeva, Regulacioni plan Pofalići i Regulacioni plan Pofalići - Ciglane, kao i zakonske procedure Pripreme, izrade i usvajanje planskih dokumenata.

Općina odgovorila građanima Pofalića na tvrdnje o projektu Milkos

Direktor Milkosa Aldin Fakić je tokom javne rasprave poručio da će postojati infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe ljudi koji budu živjeli u kompleksu, kao i lokalnog stanovništva.

Direktor Milkosa: Kompleks na Pofalićima neće biti opterećenje za grad

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije