Početak nove školske godine: Novosarajevskim prvačićima uručeni školski rusaci sa priborom

1
Radiosarajevo.ba
Početak nove školske godine: Novosarajevskim prvačićima uručeni školski rusaci sa priborom
Foto: Općina Novo Sarajevo / Početak nove školske godine

Početak nove školske godine 1. septembra obilježen je školskim priredbama u devet novosarajevskih osnovnih škola: Hrasno, Malta, Grbavica I, Grbavica II, Pofalići, Velešićki heroji, Kovačići, Čengić Vila I, Prvoj privatnoj osnovnoj školi "Isa beg Ishaković", kao i Centru Vladimir Nazor.

Dobrodošlicu za 666 prvačića svojim izvedbama priredili su njihovi stariji drugari i učiteljice, dok je Općina Novo Sarajevo đake prvake i ove godine obradovala sa novim školskim ruksacima i priborom, dok je nadležno kantonalno ministarstvo obezbijedilo udžbenike.

Tim povodom, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat danas su obišli novosarajevske škole te prvačićima uručili prve školske ruksake uz želju da im ulazak u učionice i školske klupe bude zadovoljstvo i prelijep put u jedan poseban dio njihovog života, a da škola postane mjesto radosti, druženja i znanja.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Pokloni za početak nove školske godine obezbijeđeni su i za prvačiće Edukativnog centra Nova Kasaba koji je područna škola OŠ "Malta", ali i prvačićima iz Srebrenice– Potočara.

Općina Novo Sarajevo je u 2023. godini, pored nabavke ruksaka i školskog pribora, izdvojila po 12.000 KM za deset novosarajevskih osnovnih škola i 5.000 KM za Edukativni centar Nova Kasaba, a sredstva su namijenjena za investiciono održavanje objekata ovih obrazovnih ustanova.

Početak nove školske godine
Foto: Općina Novo Sarajevo: Početak nove školske godine

Svake godine Općina, u skladu sa iskazanim potrebama škola, nabavlja lektire za školske biblioteke. Nastavljeno je finansiranje užina za učenike slabijeg imovinskog stanja za šta je izdvojeno 128.000 KM.

Realizacija projekta uspostave prvog asistivnog kabineta za djecu sa poteškoćama u razvoju u toku je i ove godine, a za ovogodišnju fazu opremanja Općina je izdvojila 30.000 KM. Trud i rad učenika uvijek se isplati i nagradi, a tako je bilo i ove godine u "Dječijoj kući" na Grbavici gdje je održana svečana podjela diploma za 67 učenika novosarajevskih škola koji su pobijedili na takmičenjima iz osam nastavnih predmeta.

Kako bi olakšali i učinili bezbjednijim dolazak u školu učenika padinskih naselja Novog Sarajeva, Općina je obezbijedila značajna sredstva za prevoz školske djece iz naselja Pofalići, Vraca, Hrasno i Gornji Kovačići.

Početak nove školske godine
Foto: Općina Novo Sarajevo: Početak nove školske godine

U cilju omogućavanja što boljih uslova za nastavne i vannastavne sportske aktivnosti, ove godine sanirana su sportska igrališta OŠ Malta i OŠ Grbavica I, a planirana je sanacija i ostalih igrališta osnovnih škola.

Jedna od najstarijih škola na području Novog Sarajeva je OŠ Pofalići, za koju su u toku pripremne aktivnosti za izgradnju potpuno novog objekta škole. Da bi učenici do izgradnje nove škole imali uslovne prostorije i učionice za rad, u prethodnom periodu izvršena je djelimična sanacija postojećeg objekta uz zamjenu kompletne stolarije.

I Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo ove godine dobila je potpuno novu fasadu, uz provođenje mjera energetskog utopljavanja objekta po najsavremenijim standardima.
Imajući u vidu navedeno, Općina Novo Sarajevo svim raspoloživim sredstvima u okviru svojih nadležnosti nastoji učenicima obezbijediti siguran i ugodan prostor za rad i učenje, a te aktivnosti aktivnosti nastavit će se i u narednom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije