Nova školska godina: Pročitajte važne preporuke epidemiologa u bh. entitetu

0
Radiosarajevo.ba
Nova školska godina: Pročitajte važne preporuke epidemiologa u bh. entitetu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Đaci se vratili

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture preporuke za predškolske i školske ustanove, te đačke domove o organizaciji nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je riječ o novom virusu korona.

Ukoliko se potvrdi virus korona kod učenika ili nastavnika, Institut preporučuje domovima zdravlja da nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu.

"Potrebno je savjetovati da se smanje kontakti, naročito da se izbjegava kontakt sa starijim i licima sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine" navodi se u saopćenju.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Saznajte šta piše u COVID uputama za osnovne i srednje škole u KS

Saznajte šta piše u COVID uputama za osnovne i srednje škole u KS

Detaljne preporuke za propisivanje izolacije za učenike i nastavnike koji su oboljeli od virusa korona biće upućene domovima zdravlja u RS-u kao i preporuke za propisivanje mjere karantina za lica koja su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem virusa.

U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole. Ukoliko se radi o djeci ili nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama virusa, može im se preporučiti nošenje maske.

Institut preporučuje da se prostorije u školama često provjetravaju, po mogućnosti na svakom odmoru, da se redovno sprovode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove, piše Srpskainfo.

Što se tiče đačkih domova, potrebno je voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome zarazne bolesti, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome zarazne bolesti, pravovremeno javljaju nadležnim ljekarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije