Počeo 10. Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete"

Radiosarajevo.ba
Počeo 10. Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete"
Predstavom "Bajka o ribaru i ribici" koju izvode glumci Elma Ahmetović i Senad Bostandžić u Centru za kulturu i mlade počeo je ove godine 10. Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete".

"Danas nam je počeo 10. Dječiji festival i odaziv škola je jako zadivljujući. Nažalost nemamo kapaciteta da primimo veliki broj djece, stoga smo napravili raspored da svakoj predstavi prisustvuju po tri razreda osnovnih škola. Dosta naših programa i predstava je preusmjereno prema dječijoj populaciji. Pokušavamo ih od malih nogu educirati da je kultura nešto lijepo i nadasve zabavno te da rano steknu naviku da idu u pozorište kao i da ih od sve više rastućeg nasilja u školama okrenemo vedrijim i ljepšim stranama života odnosno lijepom i nadahnjujućem druženju", rekao je Edin Drljević, urednik dramskog programa Centra kulture i mladih“ te dodao da je ove godine repertoar zaista izuzetan.

Svaki dan održavati će se po jedna predstava u izvedbi sveukupno pet različitih pozorišta, a danas je u produkciji Centra kulture i mladih predstava Bajka o ribaru i ribici kao alternativa prvobitno planiranoj predstavi koja je otkazana.

Današnjoj predstavi prisustvovali su učenici tri osnove škole s područja općina Centar i Stari Grad, odnosno OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, OŠ Edhem Mulabdić, te OŠ Šejh Muhamed Hadžijamaković.

Festival će trajati do 07. oktobra, a bit će upriličen po sljedećem programu:

- 04.10. 2017. u 12 sati izvedba predstave Put do čarolije - Narodno pozorište Zenica
- 05.10.2017. u 11 sati izvedba predstave Škola za klovnove - Dječije pozorište Kruševac
- 06.10.2017. u 12 sati predstava Mačak u čizmama - Pozorište lutaka Mostar
- 07.10.2017. u 12 sati predstava Zapadna Nigdilija - Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Generalni pokrovitelj festivala je Općina Centar dok su festival pomogli Ministarstvo za
kulturu sport Kantona Sarajevo, te Općina Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije