Počeli radovi na radovi na izgradi dionice Prve transverzale u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Počeli radovi na radovi na izgradi dionice Prve transverzale u Sarajevu
Foto: Press KS / Prva dionica Prve transverzale

Nakon što je tokom proteklog vikenda odabrani izvođač radova postavio zaštitnu ogradu i dovezao opremu, danas su počeli radovi na izgradnji prvog dijela prve dionice Prve transverzale. Radi se o dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom ulicom i sa Tešanjskom ulicom.

Početak radova obišli su vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, načelnici Općina Centar i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Kako je rekao Krivić, iznimno je sretan što su konačno počeli radovi na izgradnji ove važne saobraćajnice u centru grada, za kojom je prvi put iskazana potreba još 1978. godine.

"Sretan sam zbog građana Kantona Sarajevo. S druge strane, nesretan sam što premijer Mario Nenadić danas nije tu s nama. Veliki napori su učinjeni kako bi se otpočelo sa radovima. Slobodno mogu da kažem da danas prisustvujemo historijskom danu i aktu koji će u budućem periodu pokazati o kako korisnom projektu za građane Kantona Sarajevo se radi", rekao je Krivić.

Ministar Kalem rekao je da je pokretanje radova rezultat predanog, koordinacionog rada Vlada KS, općina i svih drugih institucija uključenih u realizaciju ovog izuzetno važnog infrastrukturnog projekta.

"Pokazali smo da se zajedničkim radom, voljom i htijenjem može postići rezultat. U narednom periodu očekujemo rušenje i preostalih objekata, kako bi se radovi na ovoj dionici odvijali u kontinuitetu. Vrijednost radova na kompletnoj prvoj dionici iznosi oko 23 miliona KM, a okvirni sporazum sa izvođačem radova potpisan je na četiri godine. Volio bih da je tu i premijer Mario Nenadić koji je dao veliki doprinos početku realizacije ovog projekta", rekao je ministar Kalem.

On je istakao i to da su nastavljeni razgovori sa JP „Ceste Federacije BiH“ kako bi se održao kontinuitet započetih aktivnosti na rješavanju pitanja spoja Prve transverzale i Gradske brze ceste na lokalitetu u neposrednoj blizini hotela „Grand“ u Velešićima.

"Sa predstavnicima JP „Željeznice Federacije BiH“ razmotrit ćemo aktuelnu problematiku oko ishodovanja saglasnosti za izgradnju nadvožnjaka 'Grand', koji predstavlja ključnu tačku u realizaciji izgradnje prve dionice Prve transverzale od spoja sa ulicom Kranjčevićeva do spoja sa ulicom Braće Begić. Cilj je ostvarivanje permanentne komunikacijske veze naselja Velešići sa ostalim dijelovima grada za vrijeme izgradnje spomenute dionice", rekao je ministar Kalem.

Treba spomenuti i da je raspisan pretkvalifikacijski javni poziv za tunel "Kobilja Glava", a u pripremi je i izmještanje magistralnog gasovoda koji se nalazi na ovoj dionici.

Načelnik Općine Centar Ajnadžić zadovoljan je početkom radova, iako je, kako kaže, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici moglo ići mnogo brže.

"Ono što je bitno je da nastavljamo intenzivno raditi, a naredna dionica na koju ćemo staviti poseban fokus je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa firmom 'Penny Plus', kao i širi pojas pumpe 'Tarik Oil', kako bi povezali cijelu trasu", rekao je načelnik Ajnadžić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Koldžo čestitao je Vladi KS koja je pokrenula stvari sa mrtve tačke kada je u pitanju realizacija ovog izuzetno značajnog infrastrukturnog projekta za Kanton.

"Činjenica je da je ovo zaista jedan veliki iskorak za Kanton Sarajevo. Moram čestitati ovoj Vladi što je našla načina da riješi ono što je najsloženiji dio, a to je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, koji su kočili realizaciju ovog projekta u posljednjih 10-12 godina. Sasvim sigurno je da ova vjerovatno najznačajnija saobraćajnica za smanjivanje gužvi na prostoru Kantona Sarajevo definitivno počinje da dobija svoj izgled", istakao je Koldžo.

Direktor Hulusić rekao je da je ponosan što se konačno shvatilo da je projekt izgradnje Prve transverzale postao neminovnost, te da više nema nijedne strane koja ne shvata da je ovo projekt koji će se realizirati.

"Zadovoljstvo mi je da smo kroz koordinacione sastanke koje organizuje Vlada KS uspostavili timski rad i vrlo dobru komunikaciju. Prva transverzala se u ovom trenutku gradi sa dvije strane, ostaje ovaj dio između dva gradilišta. Za izgradnju tunela na Kobiljoj Glavi su obezbjeđena sredstva i riješeni imovinsko-pravni odnosi, te vjerujem da će nakon konsultacija Ministarstva saobraćaja KS i Evropske banke za obnovu i razvoj i ti radovi vrlo brzo otpočeti", rekao je Hulusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije