Počeli radovi na izgradnji posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice

Radiosarajevo.ba
Počeli radovi na izgradnji posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Radnici građevinskih firmi Euro-Asfalt i ŽGP započeli su izgradnju LOT-a 2c, posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice, koja će kružni tok u Briješću spajati sa ulicom Safeta Zajke.

Izgradnjom ove saobraćajnice, općina Novi Grad dobit će još jedan spoj na koridor 5-C nakon što je izgrađen rondo u Briješću koji je prva veza na koridor. Vozači iz pravca Boljakovog Potoka preko kružnog toka u Briješću imat će direktnu i bržu vezu sa Stupskom petljom, a dodatno će se rasteretiti i saobraćaj prema i iz Rajlovca.

Izgradnja LOT-2c koštat će nešto više od 9,5 miliona konvertibilnih maraka, a eksproprijacija zemljišta oko 4,2 miliona maraka, što znači da će projekat koštati oko 14 miliona maraka. Ukupna dužina LOT-a 2c je oko 1,2 kilometra, a ternutno se izvode radovi na prvoj dionici trase za koju je Općina Novi Grad izdala građevinsku dozvolu.

Radi se o prvom i najzahtjevnijem dijelu dionice dužine od oko 750 metara, koja će se graditi od kraja vijadukta Briješće, a koja obuhvata i objekat mosta (pergole) preko željezničke pruge.

Izvođač radi na zamjeni temeljnog tla u dubini od jednog metra, radi loših geomehaničkih karakteristika, gdje se radi otvoreni dio trase u nasipu koji će na pojedinim mjestima biti visok i do šest metara“, izjavio je Mirsad Dizadarević, koordinator projekta u JP Ceste Federacije BiH, koje je implementator projekta.

Također je istakao da će vrlo brzo početi izgradnja temelja za pergolu, te dodao da su eksproprijaciju zemljišta za ovaj dio trase uradile Općina Novi Grad i Vlada Kantona Sarajevo.

Planirano je da radovi budu završeni za pet mjeseci, a u međuvremenu se radi na rješevanju preostalih imovinskih odnosa na dijelu gdje će se graditi spoj sa ulicom Safeta Zajke, gdje je predviđen kružni tok.

Ovim projektom, koji se finansira sredstvima Evropske investicijske banke i OPEC Fonda, na najbolji mogući način riješit će se pitanje ulaska i izlaska iz glavnog grada BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije