Pitali smo: Ko će plaćati 20, a ko 6 KM za vožnju Trebevićkom žičarom

S. H.
Pitali smo: Ko će plaćati 20, a ko 6 KM za vožnju Trebevićkom žičarom

Od prvog dana kada krene u rad Trebevićka žičara povratna cijena karte za građane BiH će biti 6 konvertibilnih maraka, a za strance 20, tvrdi direktor JP Sarajevo Esad Tanović.

Nakon burnih reakcija zbog prezentiranih cijena karata na sjednici Gradskog vijeća, ali i u ostatku bh. javnosti, iz institucije koja će upravljati žičarom pojašnjeno je za Radiosarajevo.ba  da je došlo do zabune zbog prvobitnih medijskih napisa koji su uslijedili nakon pauze na sjednici.

Naime, prvobitne informacije su bile da je cijena osnovne povratne karte za odraslu osobu, građanine BiH, bude 20 KM.

Za povratnu kartu za Trebevićku žičaru predviđena cijena od 20 KM

Također, navodilo se kako je predloženo da kroz program lojalnosti cijena bude 60 posto jeftinija nego u Europi stoga bi karta koštala devet KM, dok bi za građane BiH bila 6 KM, što je zbunilo brojne građane, ali i vijećnike.

Osim osnovne cijene, karta u jednom smjeru bila bi 4/15 KM. Karta za kućnog ljubimca iznosila bi 6/20 KM, za bicikl 8/30, dok bi djeca do sedam godina imala besplatan prijevoz. Te cijene su ostale nepromijenjene i nakon pojašnjenja.

Ostalo je nerazjašnjeno kako se postaje članom Loyality kluba koji garantira niže cijene karata, što je pojasnio direktor Tanović.

"Prilikom prve vožnje žičarom građani će pokazati neki od dokumenata kojim se dokazuje da su građani BiH čime automatski pristupili klubu lojalnosti", rekao je Tanović za Radiosarajevo.ba priznajući kako je pojam lojalnosti nespretno definiran, zbog čega je zbunio javnost jer građani BiH ipak neće plaćati cijenu povratne karte 20 KM.

Na naš upit da li je diskriminatorna prevelika razlika među cijenama za građane i turiste, Tanović je pojasnio kako su iz ovog poduzeća kontaktirali tržišne inspektore koji su naglasili kako je važno istaći cijene za turiste i sve druge kategorije posebno.

Tanović je također dodao kako Nadzorna skupština ovog poduzeća neće naredne sedmice donositi odluku o konačnim cijenama, jer su cijene za žičaru već utvrđene, ali kako će se one možda mijenjati kada se vide stvarni prihodi i rashodi nakon puštanja žičare u rad.

Potvrdio je kako se očekivani prihodi od žičare prema procjenama kreću od 1.630.000 KM, rashodi 1.613.000 KM, što znači da bi se od žičare zaradilo 16.085 KM na godišnjem nivou.

Naveo je kako su cijene bazirane samo na tome da projekt žičare bude samoodrživ i da Grad ne mora investirati dodatni novac iz budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije