Gradsko vijeće neće odlučivati o cijenama karata za Trebevićku žičaru

S. H.
Gradsko vijeće neće odlučivati o cijenama karata za Trebevićku žičaru
Cijene karata koje su prezentirane za vožnju Trebevićkom žičarom na današnjoj sjednici Gradskog vijeća najvjerovatnije će ostati do samog otvaranja koje je predviđeno za 6. april.

Pred vijećnike je iznesena prezentacija sa predloženim cijenama koju su napravili predstavnici kompanije JP ''Sarajevo'' d.o.o, nakon čega je uslijedila burna rasprava među vijećnicima.

"Iako smo zatečeni prijedlogom, o njemu nećemo glasati niti Gradsko vijeće ima tu nadležnost", rekao je za Radiosarajevo.ba vijećnik Naše stranke Vibor Handžić navodeći kako je za cijene odgovorno poduzeće JP Sarajevo, te kako je pred njih samo predstavljena informacija.

Konačnu odluku o cijenama donijet će Nadzorna skupština poduzeća koje je zaduženo za upravljanje Trebevićkom žičarom. Nije poznato da li će reakcije vijećnika, te burne reakcije javnosti utjecati na odluku Nadzorne skupštine.

Kako je naveo Handžić, vijećnici nisu ranije dobili ovu prezentaciju kako bi se pripremili za raspravu na sjednici, te je dodao kako je važno napraviti ekonomske procjene o eventualnoj zaradi. Smatra da su cijene visoke za građane.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je naglasio da je cijena bila bazirana samo na tome da projekt žičare bude samoodrživ i da Grad ne mora investirati dodatni novac iz budžeta.

Predloženo je da cijena osnovne povratne karte za odraslu osobu bude 20 KM.

Kroz program lojalnosti cijena bi bila 60 posto jeftinija nego u Europi i karta bi koštala devet KM, dok bi za građane BiH bila bi 6 KM.

Kako je naveo Handžić, nije prezentirano kako se učlaniti u klub lojalnosti kako bi se ostvarile ove pogodnosti, te koliko bi koštala članarina.

Osim osnovne cijene, karta u jednom smjeru bila bi 4/15 KM. Karta za kućnog ljubimca iznosila bi 6/20 KM, za bicikl 8/30, dok bi djeca do sedam godina imala besplatan prijevoz. Iz ove kompanije su istaknuli da nemaju namjeru praviti cijene za ostale kategorije.

Očekivani prihodi od žičare se prema procjenama kreću od 1.630.000 KM, rashodi 1.613.000 KM, što znači da bi se od žičare zaradilo 16.085 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije