"Trebević ponovo silazi u grad": Ambasadori snimili pjesmu o Trebevićkoj žičari

Radiosarajevo.ba
"Trebević ponovo silazi u grad": Ambasadori snimili pjesmu o Trebevićkoj žičari
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevska žičara u funkciji od šestog aprila
Četiri vokala kultne sarajevske grupe Ambasadori premijerno su predstavili spot za pjesmu o Trebevićkoj žičari, nekoliko dana uoči otvaranja nove žičare na obroncima Trebevića.

Tačnije, ovu pjesmu pod nazivom Trebević ponovo silazi u grad su snimili Zdravko Čolić, Hari Varešanović, Ismeta Dervoz i Jasna Gospić, dok je autor teksta i muzike Zlatan Fazlić Fazla.

Pjesma naravno ima svoju posebnu težinu, jer je to prva kompozicija četiri vokala grupe Ambasadori, koja je postojala od 1968. do 1989. godine, ali i zato jer predstavlja najavu o sve bližem otvaranju spomenika jednog vremena u glavnom gradu BiH.

Pjesma je snimljena u studiju "RSL" u Novom Mestu, u Sloveniji, a kao producent pjesme potpisan je Nikša Bratoš, jedan od najboljih muzičara regije koji sarađuje s najvećim regionalnim zvijezdama kao što su Đorđe Balašević, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Zlatan Stipišić Gibonni. Za snimanje spota bila je zadužena Hayat TV.

Gradska uprava Grada Sarajevo, koja je zadužena za projekt rekonstrukcije Trebevićke žičare, premijerno je danas predstavila ovu pjesmu, time najavivši 6. april, Dan Grada Sarajeva, kada će žičara proraditi prvi put nakon 26 godina.

"Imamo hit pjesmu koja je reprezentativna. Moram priznati da sam pun emocija. Jako dugo radimo na obnovi žičare. Biće ponovo otvoren simbol koji je uništen u ratu. Naravno, obećanje koje smo dali da ćemo u funkciju staviti žičaru 6. aprila 2018. godine ćemo ispuniti i vjerujem da svi s nestrpljenjem čekamo taj dan", naglasio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka povodom premijere pjesme.

Pjevačica Ismeta Dervoz istaknula je kako su ovu pjesmu snimali s posebnim emocijama.

"Željeli smo otpjevati pjesmu koja je sjećanje na naša djetinjstva i mladost i poslati poruku", rekla je Dervoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije