Vremeplov / Nekad i sad: Trebevićka žičara od izgradnje 1959. godine do danas

15. 03. 2018. u 21:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Trebevićka žičara, jedan od simbola Sarajeva, od 6. aprila ove godine trebala bi ponovo zasjati iznad glavnog grada Bosne i Hercegovine i postati još jedan dio turističke ponude Sarajeva.

Kabine nove žičare, koje imaju motive Olimpijade iz 1984. godine u Sarajevu, već su montirane, a u toku je njihovo testiranje i priprema za zvanično puštanje u upotrebu koje je najavljeno na Dan grada Sarajeva.

Brojne Sarajlije, posebno one malo starije generacije koje su već uživale u čarima žičare s nestrpljenjem očekuju da ona bude ponovo otvorena, a s posebnom radošću sjećaju se i nekadašnjih dana. Jedna od Sarajki sa radošću je podijelila i stare fotografije svog oca koji je radio na montiranju prve žičare, uništene u ratu, a koja je otvorena 1959. godine.

Fotografije i tekst smo preuzeli sa Facebook stranice Trebevićka žičara.

"Rahmetli otac je cijeli radni vijek proveo na žičari i emotivno sam vezana za sve što sad radite. Zvao se Ramiz, svi su ga zvali Hampa. Bio je dobar i vrijedan radnik, bar tako kažu. Dugo godina i poslovođa. Ovo su jedine fotografije koje imam i želim ih podijeliti s vama. Da je živ, znam da bi bio tako ponosan što se uspinjača vraća Sarajevu. Izniče iz pepela i svaka čast svakom ko je tome doprinio. Svako dobro vam želim, ponosna kćerka", napisala je Sarajka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA