Pilav: Počelo intenzivnije testiranje u Kantonu Sarajevo, oko 10 posto osoba zaraženo

Anadolija
Pilav: Počelo intenzivnije testiranje u Kantonu Sarajevo, oko 10 posto osoba zaraženo
Foto: Anadolija / Aida Pilav

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) prof. dr. Aida Pilav na press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite KS rekla je kako je u KS s današnjim danom 24 osoba zaraženo novim tipom koronavirusa.

Pilav je pojasnila kako je u posljednja 24 sata počelo intenzivnije testiranje.

"Jučer je obavljeno 61 testiranje i u posljednja 24 sata bilo je pet pozitivnih, što čini ukupno 24 pozitivna u KS", rekla je Pilav.

Dodala je kako je ukupan broj testiranja u KS bio je 272, s 24 pozitivna, to je oko deset posto ukupnog broja.

Napomenula je da se testiranja vrše po medicinskim epidemiološkim indikacijama

"Ovih deset posto govori u prilog da još oko 90 posto akutnih respiratornih simptoma pripada influenzi ili nekim drugim akutnim respiratornim uzročnicima", rekla je Pilav.

Dodala je kako je u ovom trenutku ohrabrujuće da su do sada registirane tri hospitalizacije.

"Tri su naše sugrađanke hospitalizirane. Radi se o osobama koje su stabilne bez teške kliničke slike i vjerovatno u narednom periodu odlaze na kućni tretman", rekla je Pilav.

Dodala je kako se u samoizolaciji, prema podacima baze Zavoda za javno zdravstvo, nalaze 1.962 osobe, a već su 1.152 osobe izašle iz samoizolacije.

Istakla je da su dobro organizirani mobilni timovi Doma zdravlja koji vrše testiranja u kućnim uslovima.

"Napravljena su 61 testiranja u jučerašnjem danu u kućnim uslovima, što znači da radimo dosta intenzivno i odgovaramo svim postavljenim indikacijama", rekla je Pilav.

Govoreći o praćenju klastera, odnosno prvom krugu kontakata, Pilav je rekla kako je najveća izloženost u situaciji u kojoj dolazi do nezaštićenog kontakta licem u lice s osobom koja ima simptome zaraze, na razdaljini manjoj od 1,5 metara duže od 15 minuta.

"Prvi krug koji se prati kod tih osoba su članovi porodice i najbliži saradnici, koji su u malom prostoru boravili duže od 15 minuta", ponovila je Pilav.

Dodala je kako nema razloga za zabrinutost zbog nekoliko klastera koje nadležni organi prave, a iz epidemioloških razloga ih zovu klasterom.

"Radi se o vrlo uskom krugu ljudi koji se onda testiraju i mi smo kroz sve otvorene slučajeve po nultom slučaju, radili kontakte, radili testiranja", pojasnila je Pilav.

Dodala je kako testova ima dovoljno, a građane je pozvala da se pridržavaju propisanih mjera.

"Akutne respiratorne infekcije, bilo da se radi o novom koronavirusu ili virusu influenze, su one koje se ne mogu epidemiološki lako pratiti. Radi se o vrlo zahtjevnom epidemiološkom poslu", pojasnila je Pilav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije