Pao prvi snijeg: Komunalna preduzeća u Sarajevu spremno dočekala prve pahulje

J. Ć.
Pao prvi snijeg: Komunalna preduzeća u Sarajevu spremno dočekala prve pahulje
Foto: KJKP Rad / Mašine za čišćenje snijega

Kako je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda i najavljeno, u naše krajeve stigle su prve pahulje. 

Zimska služba KJKP Rad, tvrde iz ovog preduzeća, spremno je dočekala prvi decembarski snijeg u Sarajevu.

Zimska idila u Sarajevu: Pao prvi snijeg

“Odavno smo spremni i već sinoć na teren izašlo je 30 vozila koja su vršila posipanje materijala u višim predjelima, a radi sprječavanja poledice. Od jutros već 80 zaposlenika radi na ručnom čišćenju snijega”, kazao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

S obzirom na to da se najavljuju niske temperature, te mogućnost pojave ledene kiše, Ramić je dodao da će Zimska služba nastaviti raditi na posipanju kolovoza i sprečavanju stvaranja poledice.

Zima u Sarajevu - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Zima u Sarajevu

Također je podsjetio da je Vlada Kantona Sarajevo s UNDP-om potpisala ugovor vrijedan dva miliona KM, a sredstva su namijenjena unapređenje usluge ovog preduzeća.

"Očekuje se i dopremanje još jednog kamioneta unimoga, vozila multicar, ali i traktora koji će se koristiti za potrebe zimske službe, s tim da će se unimog koristiti za saobraćajnice, a multicar i traktor za javno prometne površine – trotoare”, dodao je Ramić. 

Napomenuo je da će biti nabavljen i utovarivač soli, odnosno utovarna traka koja prati potrošene količine posipnog materijala i na kojim dionicama će se koristiti.

Zima u Sarajevu - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Zima u Sarajevu

I radnici KJKP Park od sinoć su postali zimska služba, kazala je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica ovog preduzeća Aldijana Hamza.

"Što se tiče naše mehanizacije koja će zajedno s radnicima našeg preduzeća biti na terenu, a kako je propisano programom, kada sniježni prekrivač bude viši od deset centimetara, bit će angažirani na čišćenju snijega parkovskih staza, stepeništa, mobilijara, platoa i slično", kazala nam je Hamza.

Naravno, iste te staze, stepeništa i platoi bit će tretirani i posipnim materijalom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije